Invandringspolitiken i fokus för Sd

Sverigedemokraterna har hållit riksårsmöte i Karlskrona i två dagar med valframgångarna i höstas i ryggen. Invandringspolitiken har stått i centrum för mötet.

Ekots Pontus Mattsson har bevakat Sverigedemokraternas riksmöte.

– De två senaste åren har partiet ändrats ordentligt och de håller på att professionaliserats på ett sätt som de inte har gjort tidigare. Det är partiledaren Jimmie Åkesson och några personer runt honom som drivit partiet hårt i den riktningen. De har full kontroll över partiet och gör allt för att Sverigedemokraterna ska bli, som de kallar det, ett vanligt parti.

Under de här dagarna som mötet har pågått har partiets politik fått stor uppmärksamhet i medier, hur tas det emot?

– Å ena sidan finns fortfarande en bild bland Sverigedemokraterna att de är åsidosatta, hånade och förlöjligade. Ungdomsordförande Martin Kinnunen höll ett tal där han talade om en nidbild av Sverigedemokraterna i medierna. Han menade att man uppmärksammar saker hos Sverigedemokraterna som man inte uppmärksammar hos andra partier, till exempel att det är många sjukpensionärer i partiet och man ger ingen ordentlig beskrivning till varför det är så.

– Å andra sidan är man nöjd med att det är sådan bred bevakning som det är nu. Det är första gången som ett riksmöte har väckt sådan uppmärksamhet bland riksmedierna.

Sverigedemokraterna vill bli ett vanligt parti sa du, vilka är förutsättningarna för att de ska bli det?

– De har en bra bit kvar. Partiledningen håller som sagt väldigt hårt i partiet, det var väldigt få diskussioner och partiledningen vann alla viktiga omröstningar i den mån det fanns alternativa förslag till olika mindre förändringar. De måste skaffa sig företrädare över hela landet som är trovärdiga och pålitliga och som inte uppfattas som kufar och lite konstiga.

– Påfallande många är ovana att uttrycka sig, de värjer sig för att bli intervjuade och de går inte gärna upp i talarstolen och håller ett anförande, vilket annars många politiker gilla att göra. Det är en annan typ av personer som är ombud hos Sverigedemokraterna än vad det är hos de andra partierna.