Etiopien släppte flera fångar

Utrikesdepartementet tog i lördags på sig en del av äran för att de fängslade svenskarna i Etiopien släpptes. Men de senaste veckorna har flera av de utländska fångarna skickats till sina respektive hemländer enligt den brittiska människorättsorganisationen Reprive.

Clara Gutteridge på människorättsorganisationen Reprive i London har bevakat frågan.

– I början av april förklarade den etiopiska regeringen att 41 utlänningar satt fängslade i Etiopien och att man hade för avsikt att släppa 29 av dem, resten skulle ställas inför rätta, säger Clara Gutteridge.

– Jag skulle tro att de som nu släpps ingår i de 29 som etiopierna förklarat sig ointresserade av, säger hon.

Fängslades i februari
De tre männen från Sverige fängslades i februari och har sedan dess suttit inspärrade i ett militärfängelse i Addis Abeba, utan att officiellt blivit anklagade för något.

Etiopien anser att de deltagit i striderna i Somalia på den islamistiska milisens sida. Men UD har inte fått veta vad de officiellt är anklagade för.

I fredags släpptes de och i lördags kom de till Sverige. De senaste tio dagarna har Clara Gutteridge fått information om flera män som släppts och skickats till sina hemländer.

Men de flesta som sitter fängslade är etiopier.

Intervjuade 17-årig svenska
Clara Gutteridge har intervjuat den 17-åriga svenska som släpptes tidigare i år hon vittnade då bland annat om att hennes man torterats.

– Hon beskrev också hur de tre svenska männen hölls inspärrade i burar vilket väldigt mycket påminner om fånglägret på Guantanamo, säger Clara Gutteridge.

Clara Gutteridge menar att den svenska regeringen noggrant bör utreda vad som hänt och fortsätta att ställa krav på Etiopien. Men hon tycker också det finns anledning för självkritik.

– Varför klarar inte en europeisk regering av att skydda sina medborgare mot illegal arrestering, deportering och eventuellt tortyr när de är utomlands, undrar Clara Gutteridge.

Johanna Sjövall
johhanna.sjovall@sr.se