Oro för nya attentat i norra Irak

Oron för nya attentat har ökat i den norra, kurdiska delen av Irak, sedan minst 65 människor dödades i två självmordsattentat i förra veckan.

Innan dåden hade det gått två år sedan ett attentat sist drabbat de av kurderna styrda delarna, och polischefen i norra, kurdiska Irak, säger att säkerhetstjänsten hade sänkt garden.

– En del inom säkerhetstjänsten kanske slarvade för att det hade varit lugnt så länge. Det finns ett ordspråk som lyder, ”det värsta för säkerhetstjänsten är att känna sig säker”, säger general Abdullah Kheilani, polischef i irakiska Kurdistan, och rör om i sitt teglas inne på sitt eleganta kontor i regionhuvudstaden Erbil.

Minst femtio människor dödades i ett attentat i Makhmour strax utanför den självstyrande kurdiska regionen för en vecka sedan.

Attentat mot säkerhetstjänsten
Fyra dagar tidigare hade en självmordsbombare dödat femton personer i Erbil, i ett attentat mot säkerhetstjänstens högkvarter i den säkraste delen av Irak. Som för att understryka att man inte kan vara trygg någonstans i Irak.

Erbilbon Samira Hassan trodde först att hon hade hört fel när hon fick veta att det skett ett attentat i Erbil.

– Jag var på väg från Kirkuk och trodde att det var där som attentatet hade inträffat, säger Samira Hassan.

Runt staden Kirkuk söder om Erbil finns mycket av Iraks olja och staden är omstridd. Kurderna vill att Kirkuk ska tillhöra deras självstyrande region och de vill hålla en folkomröstning om saken, många av stadens övriga invånare motsätter sig det.

Tror att våldet tilltar
Polischefen tror att våldet kan komma att tillta inför folkomröstningen som enligt grundlagen ska hållas före årets slut. Men en stor skillnad mellan de kurdiska delarna och övriga Irak är att befolkningen här samarbetar med polis och säkerhetstjänst, säger irakiska Kurdistans polischef.

– Alla ser sig som poliser här, märker de något misstänk rapporterar de genast till oss. Det är det som möjliggör en annan säkerhetssituation här, säger General Abdullah Kheilani.

Caroline Salzinger, Erbil i norra Irak
caroline.salzinger@sr.se