Iransk polis jagar lättklädda

I Iran pågår sedan ett par veckor en kampanj mot lättkläddhet, där sedlighetspolisen stoppar kvinnor på gatorna om deras klädsel inte lever upp till de islamiska reglerna om täckt hår och lång jacka som går ner över höfterna. Kampanjen har kritiserats av Human Rights Watch, kritik som igår tillbakavisades av Iran.

Det blir ingen snabb biljakt i den igenkorkade Teherantrafiken, men jag sitter i en taxi och följer efter Gasht Irshad - en av sedlighetspolisens vita minibussar. En ung kvinna plockas upp. Hon har ett stort skissblock under armen och först har jag svårt att se vad hennes brott skulle bestå i - hon har ordentlig sjal på huvudet och jackan är tillräckligt lång. Men det är byxorna. Hennes långbyxor är för korta, de slutar på nedre delen av vaden så att anklarna är synliga - ett tydligt brott mot klädreglerna.

Irans sedlighetspolis gör räder varje vår när värmen kommer och sjalarna åker längre bak i nacken. Men årets kampanj är hårdare och vissa regimkritiker, som förläggaren Shahla Lahiji, ser det ökade trycket som ett tecken på regimens svaghet:

– De vill visa att de har makt, men det har de inte, säger Shahla Lahiji.

”Måste förhindra prostitution”
Jag närmar mig sedlighetspolisens vita minibuss med dold mikrofon. I baksätet, bredvid kvinnan med skissblocket, ser jag en flicka i blommig sjalett. Hon gråter förtvivlat medan de stränga damerna i heltäckande svart chador förmanar henne. Hon ertappades i en bil tillsammans med sin pojkvän. Jag ler mot sedlighetspoliskvinnorna och frågar vad den unga kvinnan gjort för fel. De stränga damerna ler vänligt tillbaka och förklarar att den islamiska republiken måste förhindra prostitution.

Förläggaren Shahla Lahiji frågar sig om myndigheterna vill provocera fram en explosion med sina kyskhetsbälten. Men så skrattar hon och tillägger.

– Vi har kyskhetsbälten, men det är vi kvinnor som har nycklarna.

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se