Kidnappade svenskens sambo flydde

Den colombianska sambon till den 68-årige svensk som kidnappades i Colombia i onsdags har lyckats fly. En belöning på 170 000 kronor utlovas nu till den som kan ge uppgifter som leder till att svensken blir fri.

Det var efter en intensiv eldstrid mellan kidnapparna och förföljande militärer som den 36-åriga colombianskan Diana Patricia Pena kunde fly. Två av kidnapparna dödades men Diana Patricia Pena lyckades kasta sig ner i en ravin.

– Sen bara sprang jag, berättade hon på en presskonferens på militärhögkvarteret i Tierralta i provinsen Cordoba i nordöstra Colombia, dit hon så småningom lyckades ta sig.

Det var i onsdags som sju beväpnade män förde bort den 68-årige svensken och hans colombianska sambo i samband med att dom höll på att betala ut lön till sina anställda på gården Cielito Lindo – min vackra lilla himmel.

Gården är belägen i Tierralta, ett bördigt men farligt område där såväl högermilis, vänstergerilla som knarkmaffior härjar.

Farc-gerillan misstänks ligga bakom
Myndigheterna har utpekat Farc-gerillan som ansvarig för kidnappningen, men det är en uppgift som ännu inte är bekräftad. Det är heller inte klart om kidnapparna ställt några krav.

Den kidnappade svensken arbetade tidigare för Skanska på ett stort kraftverksbygge i området och valde att stanna kvar i Colombia när han pensionerades.

Under kraftverksbygget i mitten av 90-talet kidnappade Farc-gerillan två andra svenska tekniker som blev fria först efter fem månader.

Belöning utfäst
Myndigheterna har nu utlöst en belöning på motsvarande 170 000 kronor till den som kan bidra till att svensken blir fri.

Häromdagen beordrade den colombianske presidenten Alvaro Uribe militären att med våld frita dem som hålls kidnappade av Farc-gerillan - det rör sig om över tusen personer.

Några tidigare fritagningsförsök har lyckats men i andra fall har gerillan avrättat sina fångar när militären kommit för nära.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se