Avgångskrav mot USA:s justitieminister

Kritiken mot den amerikanske justitieministern Alberto Gonzales ökar. Både demokrater och republikaner i senaten kräver nu hans avgång. Orsaken är nya uppgifter om att justitieministern ska ha handlat oetiskt.

År 2005 låg USA:s dåvarande justitieminister John Ashcroft svårt medtagen efter en operation på intensivvårdsavdelning på George Washington-sjukhuset.
In i sjukrummet kommer då presidentens juridiske rådgivare Alberto Gonzales tillsammans med Vita Husets stabschef och kräver att ordern om nya regler för hemlig avlyssning av amerikanska medborgare ska skrivas under. Justitieministern reser sig ur sängen och säger att han vägrar eftersom det strider mot lagen.
- Detta var ett försök att få en mycket sjuk man att skriva under något som justitiedepartementet redan funnit vara olagligt, vittnade den biträdande justitieministern James Comey som var med på sjukhuset.

Gonzales befordrades senare och blev själv justitieminister. Men kanske inte så länge till.

Den demokratiska senatorn Diane Feingold kommer under måndagen att vidta den ovanliga åtgärden att väcka misstroendevotum mot justitieminister Gonzales. Den republikanske ledamoten av senatens justitieutskott, Arlen Spector, säger nu att Gonzales själv kommer att avgå innan veckan är slut.

Men trots att justitieministern är hårt kritiserad för att bryta mot lagen, byta ut statsåklagare av politiska skäl och för allmän inkompetens så försäkrar president George Bush att hans förtroende för Gonzales är orubbat. Det är han dock alltmer ensam om.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se