Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KI tror på lägre tillväxt i ekonomin

Publicerat onsdag 23 oktober 2002 kl 16.22
Det statliga konjunkturinstitutet, KI, tror att tillväxten i den svenska ekonomin blir lägre än vad som förutspåddes för bara några månader sedan.
Tillväxten stannar vid 1,6 procent i år och 2,3 procent nästa år. Osäkerheten i ekonomin har ökat, säger Ingemar Hansson, chef för KI, och till detta ska nu läggas Kommunalarbetarförbundets besked igår, att avtalet rivs upp. – Om Kommunal säger upp och får högre löner är risken att det smittar till andra områden, om inte annat i avtalsförhandlingarna 2004 så hamnar nivåerna högre än i annat fall. Då kan effekten bli att den totala löneökningstakten går upp, vi har en behov av att anpassa löneökningstakten nedåt, det finns riks för att den går uppåt istället. Då leder det på sikt till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning. Det förlorar alla, menar Ingemar Hansson, då ökar risken för att inflationen stiger, att räntan höjs och att arbetslösheten ökar. Redan före beskedet att Kommunal river upp avtalet, så gjorde KI bedömningen att tillväxten i Sverige blir lägre än vad man trodde i augusti - 1,6 procent i år och 2,3 procent nästa år. Det beror på ökad osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Till detta läggs nu oro för stigande löne-krav. Om det blir så att endast Kommunal förhandlar sig till högre löner så har det inte så stor betydelse, menar Ingemar Hansson. Men det är just risken att andra fackförbund inte väljer att sitta still i båten, som skrämmer. – All erfarenhet från lönebildningen i Sverige tyder på att man bevakar varandra. Om någon har fått mer vill nån annan också ha mer, det är en stor risk. Det är som att sitta på en fotbollsmatch. Alla tjänar på att man sitter ner, då sitter man bekvämt och alla ser, men det är lockande för varje enskild individ att resa sig upp för att se bättre.
Eva Stenström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".