”Tempot har drivits upp”

Ökad stress är ju ofta en förklaring till fler belastningskadorna har blivit vanligare och stressen i arbetslivet finns också med som förklaring till att allt fler drabbas av oro, ångest och sömnsvårigheter, enligt en LO-utredning.
–Tempot har drivits upp. Man har mindre möjligheter till återhämtning, man kan inte frigöra sig från arbetet, att man lägger på sig väldigt mycket. Det påverkar sömnen och man kommer in i onda cirklar. Sömnsvårigheterna som påverkar och som också ger ångest och oro, LO:s välfärdsutredare Sven Nelander. Under 90-talet var det en kraftig ökning av andelen svenskar som kände oro, ångest och som led av sömnproblem och den här utveckling har fortsatt också dom senaste två åren. Det visar en LO-studie som grundar sig på Statistiska centralbyråns undersökningar av levnadsförhållandena i Sverige. Den psykiska ohälsan ökar inom alla yrkesgrupper men något mer bland LO-grupperna. Vad gör då LO åt situationen mer än tar fram olika undersökningar om hur illa ställt det är med arbetsmiljön. LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist tycker inte helt oväntat att det är arbetsgivarna som har huvudansvaret men hon gör också en del självkritik. –Vårt ansvar är väl att vi inte drivit på de frågorna tillräckligt hårt, vi har prioriterat andra frågor under 90-talet.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".