Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bodström kan tänka sig slopa livstidsstraff

Justitieminister Thomas Bodström kan tänka sig att slopa livstidsstraffet. Idag måste livstidsdömda söka nåd hos regeringen, men enligt justitieministern är det här ett förlegat system som borde bytas ut mot tidsbestämda straff.
– Jag tycker det är mera lämpligt att man flyttar över det här till domstolarna som jag tycker är de som ska avgöra hur länge människor ska sitta i fängesle. Det ska vara tidsbestämda straff och inte som nu att det är regeringen som ska avgöra den här saken. I dag innebär livstid vanligtvis mellan 18 och 20 år i fängelse. Men nåden från regeringen kan dröja längre än så. En av de 107 livstidsdömda som just nu avtjänar sitt straff, har suttit fängslad i drygt 23 år. Enligt justitieminister Thomas Bodström skulle en avskaffning av livstidsstraffet göra systemet mer rättssäkert. Han säger att han istället kan tänka sig en modell som exempelvis den i Norge, där brottslingar kan dömas till fängelse i upp till 21 år. Att det kan vara dags att ersätta livstidsstraffet med ett tidsbegränsat straff är en uppfattning som delas av Riksåklagaren där Jörgen Almblad är vice överåklagare: – Förutsättningen är då att man gör en ny utredning och hela lagstiftningsärendet som leder fram till att man gör om straffskalorna i brottsbalken. Men trots att justitieministern nu säger sig vara principiellt för att avskaffa livstidsstraffet så gör han vissa förbehåll. – Vi måste först hitta ett system för de som är så psykiskt störda att de är farliga för våra samhällsmedborgare. Det arbetar man med inom psykansvarskommitténs betänkande som finns här på justitiedepartementet. Dessutom tycker jag att det ska finnas kvar beträffande krigsförbrytelse, folkmord, brott mot mänskligheten, terrorism, därför det ligger i linje med internationella brottmåldomstolen där man har livstid.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".