Sexbrottslingar kan utredas bättre

Det kan bli fler personutredningar med små sinnesundersökningar bland de som misstänks för olika sexualbrott i samband med rättegångar.

Orsaken är att det är vanligt att män som döms till fängelse för olika sexualbrott har vårdats på en psykiatrisk vårdavdelning och kanske borde dömas till rättspsykiatrisk vård istället för till fängelse.

Det visar en undersökning som Ekot rapporterade om i morse.
Jan Öhman är chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och kommenterar undersökningen.

-  Jag tycker att undersökningen är intressant. Jag tycker att det alltid är viktigt att försöka fånga upp viktiga saker som kommer fram i utredningar.
-  Jag menar att den här utredningen, tror jag, kan att leda till att många domare kanske ännu mera noggrant än vad man gör idag, prövar frågan om personutredning.

Oftare i psykvården
Studien som Jan Öhman pratar om är en undersökning som omfattar 8 500 män som alla dömts till fängelse för sexualbrott under en period på 13 år.
En fjärdedel av de här männen hade någon gång vårdats på en psykiatrisk vårdavdelning. Jämfört med andra svenska män är detta sex gånger vanligare.

Flera domare som Ekot pratat med reagerar med viss förvåning på resultatet, men säger vid närmare eftertanke att de kanske egentligen ändå inte är så överraskade.

Kommer att diskuteras 
Samtidigt säger de att undersökningen nu automatiskt kommer att leda till diskussioner bland domare, som nu i praktiken får en väckarklocka om att mer aktivt ifrågasätta försvararnas och åklagarnas bedömningar om att personer kanske borde genomgå personutredningar för att se om de kan dömas till fängelse.

-  Genom att ta initiativet att ställa frågan till en offentlig försvarare om hur det ser ut med den här personens bakgrund, ställa frågan till åklagare och också besluta om personutredning, säger Jan Öhman  chefsrådman vid Stockholms tingsrätt.

Jan Andersson
 jan.andersson@sr.se