Full fart i teknikbranschen

Uppdaterad 15:48
Det fortsätter att gå bra för de svenska teknikföretagen. Det visar en färsk rapport från branschen.

Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom, säger att branschen, som exporterar två tredjedelar av sin produktion, nu oroas av den svaga tillväxten i USA.  Men trots minskad efterfrågan från USA väntas den sammanlagda produktionen öka med 8 procent i år.

– Det är Europa som går bättre, och i Europa ligger ju också Norge och Danmark. De marknaderna går nu framåt och det har stor betydelse för den svenska exporten. Därför går det också bättre för svenska teknikföretag, säger han.

Vilka delar av teknikföretagen går bra?

– De flesta. Tidigare har maskin- och elindustrin gått bra och nu ser vi också metallvaruföretagen och bilindustrin.

I så gott som samtliga branscher är det fortsatt hög fart och antalet anställda fortsätter att öka. Tillväxten blir mycket stark i år heter det teknikförtagens rapport på måndagen.

Inte räkna bort USA
Två tredjedelar av den svenska teknikproduktionen går på export, och den svagare amerikanska tillväxten har redan påverkat den svenska exporten negativt trots att exporten till länderna inom EU varit framgångsrik. Men i längden är USA för stort för att räknas bort, menar Anders Rune.

– Det har blivit lite populärt att tänka bort den amerikanska marknaden, men den är trots allt den största. Vår erfarenhet är att utvecklingen i Europa också är beroende av USA och har hittills följt utvecklingen i USA. Vi ska inte räkna bort den amerikanska marknadens betydelse, säger Anders Rune. 

Eva Stenström
Eva.stenstrom@sr.se