Högern stark i franskt parlamentsval

I Frankrike har precis presidentvalet avgjorts och snart är det dags för nästa val till parlamentet. På måndagen inleddes valkampanjen och enligt opinionsmätningarna väntas högern segra med mycket bred marginal.

Socialistledaren Hollande varnade för en alltför dominant makt. Och visst kan den nytillträdde presidenten Nicolas Sarkozy känna sig trygg. Han vill förändra Frankrike, genomföra en rad omdiskuterade reformer och dessutom göra allt i galopp. Opinionsmätningarna visar att hans regering kan räkna med en solid uppbackning i parlamentet för de kommande lagförslagen.

Blå dominans
Sarkozys högerparti UMP får mellan 365 och 415 platser, enligt mätningen i Le Figaro. Det motsvarar mer än 60 procent av de 577 stolarna i parlamentet. Andra enkäter visar också en stark blå dominans.

Socialistpartiet får 137 till 153 platser, enligt samma mätning, det vill säga ungefär 25 procent. De inre splittringarna i partiet och Ségolène Royals förlust i presidentvalet ger socialisterna en svag position.

Bara en kandidat kan vinna
Högerpolitikerna, som kandiderar till parlamentet, får dessutom nu draghjälp av alla de nya ministrarna, som rör sig flitigt ute i terrängen bland väljarna.

Mittenpolitikern Francois Bayrous nya parti MoDem (Mouvement Democratique, Demokratiska rörelsen) väntas få högst en handfull parlamentsplatser. Partiet MoDem kandiderar runt om i Frankrike, men systemet med valkretsar, där bara en kandidat kan vinna, är ofördelaktigt för de mindre partierna.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se