Gamla centern kritiserar nya centern

Den förre centerpartistiske arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund riktar hård kritik mot den nuvarande regeringen.

Börje Hörnlund säger att känner förtvivlan över regeringens politik.
-    Jag tycker att den är i grunden, om jag uttrycker mig milt, mindre rättvis. De här förslagen de kommer i stort sett tio procent av svenska folket, som redan har det bäst, alltihop till del.
-   Sen trycker man till de som är utan jobb och de som har det besvärligt över huvudtaget.

Slopat förmögenhetsskatt, slopad fastighetsskatt, höjda arbetsgivaravgifter för många småföretagare och inga skattelättnader på pensionsinkomsten. Börje Hörnlund, framför sin kritik i en debattartikel i Dagens Nyheter och skriver att den borgerliga alliansregeringen verkar ha riktat in sin politik efter mottot ”åt den som har ska varda givet”.

Missgynnar Norrland
Särskilt kritisk är Hörnlund, som idag bor i Åsele i Västerbotten, mot att regeringen nu ändrar i skatteutjämningssystemet mellan landets kommuner på ett sätt som missgynnar bland annat små Norrlandskommuner. 

När Hörnlund var arbetsmarknadsminister i början av 90-talet hade han den nuvarande centerledaren Maud Olofsson som politisk sakkunnig, nu uppmanar han henne att tänka om.

-  Hon bör med sina närmaste sätta sig ner och diskutera hur kan vi ändra det här så vi får en annan profil. En viss omtanke om lägre inkomsttagare och en stor omtanke om regionalt utsatta områden, säger Börje Hörnlund, för detta centerpartistisk arbetsmarknadsminister.

Har för bråttom
Maud Olofsson vill själv inte kommentera artikeln, utan hänvisar till centerns partisekreterare Anders Flanking. Han menar att Hörnlund kommer med sin kritik allt för kort tid efter valet.
- Den här regeringen har suttit i sju månader och den håller på för fullt att leverera det man gått till val på.

- Mycket av det han lyfter upp tror jag också kommer att hitta sin lösning, om det inte redan har hittat sin lösning, under den kommande mandatperioden.

-  Det är bra med otålighet, men det går bra att lugna ner sig lite också, säger centerns partisekreterare Anders Flanking. 

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se