Polarpriset en ära för Rollins och Reich

Under måndagen delade kung Carl Gustaf ut Polarpriset i Konserthuset i Stockholm. Mottagare var tenorsaxofonisten Sonny Rollins och tonsättaren och musikern Steve Reich.

På förmiddagen mötte de två herrarna pressen i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.

Solen gassade in från Riddarfjärden när kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt hälsade de två pristagarna välkomna, båda iförda keps och kavaj. Sony Rollins med mörkblå Kansas City-keps för att matcha den lika blå kavajen.

-  Jag är en mindre celebritet nuförtiden så jag måste tänka på hur jag ser ut, säger den 77-årige jazzsaxofonisten, som oroar sig en smula för att äran som Polarpriset innebär kan distrahera hans kreativitet.

Rollins är självlärd och spelade redan som 19-åring med dåtidens stora jazzpersonligheter, till exempel Thelonius Monk.

Förgrundsgestalt inom minimalismen
Den andre pristagaren Steve Reich som slog igenom betydligt senare, lyssnade på Rollins i college, och började som lovande tonsättare för att sedan räknas som en av minimalismens förgrundsgestalter inom musiken.

Polarpriset är unikt säger han eftersom det är det enda priset som riktar sig till såväl populärmusik som till klassisk musik. Det är en stor ära att få det tillsammans med Sonny Rollins, säger Steve Reich.

Men vad ska du säga till Hans Majestät Konungen ikväll, frågar en av journalisterna.
-  Vad jag ska säga till kungen av Danmark, säger Steve Reich, men ursäktar sig, hänvisar till ett känt musikstycke med samma namn, samlar sig och säger att han får improvisera.

Katarina Helmerson 
katarina.helmerson@sr.se