Aktivister kraftsamlar inför G8-toppmötet

Om ungefär två veckor är det dags för G8-toppmötet i Tyskland. Ledarna för världens sju rikaste länder och Ryssland ska då bland annat diskutera globaliseringens effekter och utvecklingen i Afrika. Samtidigt kraftsamlar många utomparlamentariska och radikala grupper runtom i Europa för att på plats försöka stoppa mötet med blockade och demonstrationer.

Socialistiska Arbetarmakt är en av dem. Ekonomiekot besökte deras möte i ABF-huset i Stockholm och träffade Sofia som berättar varför hon funderar på att åka.

– Dels för att kunna se vad som händer på riktigt och sedan kunna delta och göra en skillnad.

Finns det några speciella frågor du är intresserad av?

– Det blir väl alltid globalisering i största allmänhet.

Sofia som kommit för att lyssna har inte bestämt sig om hon ska åka till Heiligendam, men det har många andra gjort. Omkring 100 000 demonstranter väntas komma till G8-mötet i den lilla badorten utanför Rostock.

– Det är ett förstklassigt stängsel som polisen byggt för att skydda toppmötet och delegaterna. Tysk kvalitet, säger den tyske vänsterradikalen Mathias ironiskt.

Han är inbjuden till mötet som representant för en tysk socialistisk gruppering, Arbeitermacht, som också kommer att åka till Heiligendam.

Protesterna förbereds
På hemsidor på nätet är förberedelserna i full gång inför protesterna mot G8. Det ordnas bussresor från Stockholm och den tyska grenen av motståndsrörelsen Attac ska till och med ha chartrat flera tåg för att få sina medlemmar till den lilla badorten. Och i manualer på mer radikala gruppers hemsidor ges goda råd för hur man gör om det blir skärmytslingar med polisen:

”Att maskera sig är illegalt, då kan man bli gripen. Men peruker funkar och munkjackor är perfekta i det tyska klimatet.”

”Ta ut ringsmycken och andra percingar av säkerhetsskäl om det blir handgemäng.”

”Var misstänksam mot främlingar, de kan vara polisinfiltratörer. Utgå från att era mobiler är avlyssnade av den tyska polisen och ta med rejäla skor som tål våta gator och glassplitter.”

Målet är att blockera och lamslå
Den politiske aktivisten Matthias från Stuttgart talar om vikten av att på plats bekämpa den tyska och europeiska imperialismen. Det handlar om att försöka lamslå och blockera mötet.

– Men se också till att organisera er. Delta i de alternativa politiska diskussionerna på våra möten, och stå upp mot de neoliberala idéerna, säger han.

Gunnar Westin från Socialistiska Revolution har till skillnad från Sofia för länge sedan bestämt sig för att åka till Tyskland.

– Det mest positiva vore om debatten och diskussionerna under den här veckan också kan leda till att rörelsen utvecklas så att rörelsen börjar diskutera hur vi ska kunna störta kapitalismen, hur vi ska kunna bygga upp ett solidariskt, socialistiskt samhälle där ekonomin inte ligger i händerna på några få rika utan där vi kan möjliggöra en omställning som möjliggör en hållbar användning av jordens resurser och så vidare.

Är du en av dem som man kommer att se i frontlinjen där nere med mask över ansiktet?

– Nej, jag kommer nog att befinna mig i frontlinjen men vi brukar inte maskera oss. Vi kommer att visa vilka vi är och stå för det vi gör och stå för det vi säger, säger Gunnar Westin.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se