Internetsajt i USA hjälper polisen att jaga pedofiler

I USA hjälper nu Myspace polisen att jaga pedofiler. Internetnätverket tar bort tidigare dömda sexbrottslingars sidor och lämnar över deras namn och adresser till polisen. Hittills har man samlat in över 7000 användares uppgifter som ska lämnas över. Men svensk polis tänker inte göra likadant.

– Det finns sekretessregler i Sverige som gör att i praktiken måste polis eller åklagare veta att det finns ett brott, och då är operatören skyldig att lämna ut uppgifter. Men någon generell anmälningsplikt för vad som finns i deras system finns ju inte i Sverige, säger Stefan Cronqvist på rikskriminalpolisens it-brottssektion.

Kan inte tvinga
Han säger också att man i Sverige inte kan tvinga internetleverantörer eller dem som har hand om nätverk som Myspace att lämna ut uppgifter om sina användare utan riktiga brottsmisstankar.

Alltså som Myspace gör i USA när det gäller alla tidigare dömda sexförbrytare.

Istället försöker man förebygga brott genom att misstänkta pedofiler blockeras av operatörerna, vilket innebär att en abonnent inte kan komma i kontakt med de här sajterna.

Svensk rättsuppfattning
Stefan Cronqvist kan inte säga om den amerikanska metoden kommer att ge resultat när det gäller att hitta aktiva pedofiler, men menar att det som händer i USA inte stämmer överens med svensk rättsuppfattning.

– Det är väl en uppfattning som finns i Sverige allmänt sett, att om är man dömd för ett brott så är man inte automatiskt misstänkt för att begå nya brott.

Tona Ishaq