Kameran ser allt.

Kamerövervakning ska rädda strandsatta

Efter gårdagens incident i Umeälven då tio personer blev strandsatta på en holme när Vattenfall öppnade dammluckorna, säger nu Vattenfall att det kanske inte räcker enbart med ljudsignaler och varningsskyltar för att varna folk. Kameraövervakning kan behövas.

– Det är en lösning som har diskuterats och som vi hållit på att installera i kraftverkets omedelbara närhet, säger Peter Stedt, kommunikatör på Vattenfall.

Inför gårdagskvällens vattenpåsläpp i Stornorrforsdammen varnade man som vanligt med ljudsignal längs älvfåran nedströms. Dessutom finns 250 varningsskyltar i området.

Ändå blev tio personer som fiskade i älven överraskade av det stigande vattnet. Räddningstjänsten fick hämta dem med båt från en holme i älven.

Hade hört varningssignalen
Enligt brandman Peter Meijer, som deltog i räddningsaktionen igår, sa nio av de tio personerna att de hade hört signalen. Ändå hade de inte tagit sig till fastlandet. Den tionde, som inte hade hört signalen, hade stått och fiskat ute i älvfåran där vattenbruset kan ha överröstat ljudsignalen.

Genom åren har vattenpåsläppen orsakat liknande situationer. Förra våren tvingades en man tillbringa fyra timmar på en holme i älven sedan vattnet börjat stiga. Han hade hört varningssirenerna men hann inte ta sig ifrån området.

Ljudsignaler räcker inte
Frågan är om det räcker med ljudsignal och varningsskyltar. Enligt Peter Stedt på Vattenfall försöker man förbättra säkerheten runt kraftverket. Det skulle kunna handla om att införa kameraövervakning och nya typer av skyltar.

– Människors säkerhet är av största betydelse för oss. När vi gör vad vi tror är nödvändigt, och det ändå inte räcker, måste vi naturligtvis titta på vad mer vi kan göra. Det är ett arbete som har pågått en tid men som naturligtvis accelererar när något sånt här inträffar.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se
Sveriges Radio Västerbotten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".