Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsminister stöttar ÖB om försvaret

Överbefälhavaren får kritik för sina olika alternativ för det svenska försvaret under de närmaste 15-20 åren. Flera försvarspolitiker anser att hans scenarier saknar politiskt stöd. Men den moderate försvarsministern Mikael Odenberg tycker att ÖB gör helt rätt.

– ÖB har ju på statsmakternas uppdrag tagit fram olika alternativ för att tydliggöra hur kravet på försvaret och det försvaret kan leverera, påverkas av de vägval vi gör.

Förra veckan presenterade försvarsmakten sina alternativ för det svenska försvarets framtid de närmaste femton till tjugo åren.

Hur ser du på de tre alternativ som försvaret har presenterat i den här delrapporten?

– Det har jag ingen anledningen att gå in på ännu. Jag har inte hunnit läsa hela planen. Det är dessutom en delrapport, det kommer en slutrapport senare. Jag tror att det är bra underlag för våra fortsatta överväganden.

Vilka skäl finns det för försvarspolitiker att vara upprörda över att ÖB ger olika alternativ till utvecklingen av det svenska försvaret?

– Det finns ingen anledning alls att vara upprörd. Det är bra att myndigheten tydliggör olika alternativ. Det ger politikerna ett bättre underlag och gör de beslut som fattas mer transparenta, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Odenberg har själv ännu inga synpunkter på de alternativ försvarsmakten skissat. Ett av alternativen är ett försvar med högre beredskap för militära angrepp på Sverige och samtidigt mer personal för insatser utomlands, och ett annat mer av ett yrkesförsvar inriktat på insatser i Europa och resten av världen.

Igår var både socialdemokraternas försvarspolitiker Håkan Juholt och kristdemokraten Else-Marie Lindgren kritiska till ÖB:s framtidsperspektiv.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".