Allt fler vill ta emot ensamma flyktingbarn

Fler och fler kommuner är beredda att ta emot flyktingbarn som kommer ensamma hit för att söka asyl. Just nu skriver kommunerna avtal med Migrationsverket.  Det kommer att betyda att barnen och ungdomarna inte behöver vänta så länge på att få en placering.

--Det blir mycket bättre för barnen och ungdomarna. Det är inte bra att först rota sig på ett ställe och sedan behöva flytta vidare. Det är de som far illa, säger Catharina Markkula på Migrationsverket.

Många får vänta länge
Varje månad kommer det i genomsnitt hundra ensamma barn och ungdomar till Sverige. När det här året är slut räknar Migrationsverket med att 1 200 har kommit till Sverige. Många får dock vänta länge på en långsiktig placering. Istället får de vänta i de transitboenden som finns i fyra kommuner idag.  Just nu finns det unga som väntat i ett halvår på att få bli placerade i en kommun.

13 kommuner har hittills skrivit avtal om mottagning av ensamkommande barn och ungdomar, men nu i maj och juni är det enligt Migrationsverket mellan 30 och 40 kommuner som väntas skriva nya avtal om mottagning. Orsaken till detta är de satsningar som regeringen gjorde i vårpropositionen. 

Höjda ersättningar
– I vårbudgeten kommer nu höjda ekonomiska ersättningar, men framför allt beror det på att man höjer åldern till 21 år för ersättningar. Det betyder mycket för kommunerna, säger Catharina Markkula.

Det är svårt att säga när mottagningen kan fungera som planerat. Om det inte kommer fler än vad Migrationsverket räknat med kan systemet fungera som det är tänkt vid årsskiftet säger Catharina Markkula.

– Om många kommuner nu fattar ett positivt beslut kan nog situationen vara mer normal framåt årsskiftet. Jag tror tyvärr inte det går snabbare.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".