Första anhållandet för miljöbrott

För första gången har en person anhållits för miljöbrott i Sverige. Den anhållne är en av sammanlagt fem personer som är misstänkta för att avsiktligt ha hällt ut 2 400 liter lösningsmedel i en grusgrop nära en dricksvattentäkt utanför Falun.

– Man har hällt ut stora mängder med lösningsmedel i det här lättgenomsläppliga materialet som finns i grugropen, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin om misstankarna. 

Det är alltså första gången i svensk miljöbrottsbekämpning som någon har anhållits och alltså frihetsberövats för miljöbrott under utredningen.

”Ett grovt miljöbrott”
Utsläppet i närheten av Solvarbo upptäcktes i slutet av april. Någon hade placerat ut tolv tunnor med 2 400 liter lösningsmedel i grusgropen, hackat hål i tunnorna så att lösningsmedlet rann ut och tänt eld.

– Det är ett grovt miljöbrott, säger Helena Eckerrot Flodin.

Varför det?

– Det ska finnas risk för stora skador och det ska vara särskilt svårt, alltså hänsynslöst, ett medvetet risktagande.

Du anser att det här är uppsåtligt gjort?

– Ja, det är uppenbart uppsåtligt.

Det återstår nu för åklagaren att bevisa i en kommande rättegång att den här handlingen skedde med avsikt. 

Grusgropen har varit skyddad från grävning just för att den ligger över grundvattentäkten. Nu hotas dricksvattnet för 8 000 människor i Solvarbo och Säter och för tusentals kor och får i området. 

Kräver stora saneringsåtgärder
Kommunen har tvingats till omfattande saneringsåtgärder och kört bort 200 lastbilar med grus för att försöka rädda vattentäkten.

– Det är väldigt stora saneringsåtgärder. Det både kostar mycket pengar och tar stora resurser i anspråk, säger Helana Eckerrot Flodin.

Man tror att lösningsmedlen kommer från någon typ av yrkesverksamhet och fler anhållanden kan komma, enligt Helena Eckerrot-Flodin.

– Utredningen fortsätter.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".