Rekordhögt bensinpris i USA

I USA är bensinpriset högre än någonsin. Det rapporterar vår Washingtonkorrepsondent.

Tre och en halv dollar per gallon kostade det att tanka här på Wiscionsin Avenue i Washington på tisdagsmorgonen.

Tio dagar i rad har nu bensinpriset stigit till det högsta någonsin även justerat till inflationen 3 dollar och 20 cent per gallon är just nu snittpriset.

Dubbla priset
Jämfört med Europa där bensinpriset är mer än dubbelt så högt verkar det kanske inte så mycket att bråka om.

Men här i USA är känsligheten för bensinpriset stor. Här har familjerna ofta har två eller tre bilar med automatväxlar och törstiga V6 och V8-motorer och dessutom ofta har långa pendlingsresor.

Många rasar över oljebolagens oligopol och rekordvinster och kräver politiska ingripanden och priskontroll. Men oljebolagen hänvisar till höjda världsmarknadspriser och bristande raffineringskapacitet.

Påverkar bilförsäljningen
Det har inte byggts några nya oljeraffinaderier här i USA på 30 år. Ingen vill ha dem i sin kommun. Det höga bensinpriset får också effekt på bilförsäljningen.

Efterfrågan på amerikanska stadsjeepar och pickuplastbilar faller ytterligare och efterfrågan på europeiska och japanska mindre bilar och hybridbilar ökar.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".