Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya uppgifter från Jaldung om polisinsats

Publicerat torsdag 24 oktober 2002 kl 12.23
Vid rättegången i Göteborg om polisens agerande vid Schillerska Gymnasiet under EU-toppmötet i somras, ändrade plötsligt kommenderingschefen Håkan Jaldung sin version av händelserna. Han har tidigare sagt att högste chefen för nationella insatsstyrkan var ansvarig, men nu säger han att han själv tog beslut om att byta instatschef under kvällen.
– Jag kan inte säga säkert om de stått vid stabsbordet eller om jag har fått det här per telefon, men Bertil Olofsson har föreslagt att NN leder insatserna vid Schillerska gymnasiet på fältet. Då säger jag att då gör vi så, då leder NN insatserna vid Schillerska. Där skedde alltså ett kommenderingschefbeslut om att insatschefskapet övergick från Bertil Olofsson till NN. Det här tydliga utpekandet gäller alltså en av de nu åtalade polisern, den som igår ville lägga eventuell skuld på Jaldung. Orden idag vände upp och ner på hela förhandlingen. Uppgiften fick den utpekade polisens advokat Leif Silbersky att bryta för överläggning och han återkom med en rejäl attack. Leif Silbersky: Varför har inte du nämnt detta att Bertil Olsson kommer tillbaka till dig vid polisförhören? Håkan Jaldung: Jag kan inte erinra mig precis hur förhöret förde där, det kan mycket väl ha varit någonting annat... Leif Silbersky: Jag ska tala om för dig att vi har en kompetent åklagare, kompetenta förhörsledare. De visste väl vad de var ute efter. Du nämner inte ett ord om detta. Förklara för mig Håkan Jaldung, den kanske väsentligaste uppgiften som har lämnats i rättssalen i dag att Olofsson kommer tillbaka för att få ytterligare möjligheter att agera har du inte nämnt i det här polisförhöret. Håkan Jaldung: Jag kan inte förklara det. Det är möjligen att jag hade upptäckt det om jag läst förhöret. Leif Silbersky: Det har väl ingen betydelse om du läst förhöret, man ska väl berätta? Håkan Jaldung: Jo, men jag kan inte säga varför denna frågan inte kom upp under förhöret. Jag kan inte säga det. Håkan Jaldung säger sig vara solklar över vad han själv beslutat. Däremot vet han inte lika säkert att beslutet nått fram. Pressad av Leif Silbersky tvekar han plötsligt på vem som var i rummet när ordern gavs. Håkan Jaldung: Jag kan inte säga under ed att han var med. Men min minnesbild är väldigt tydlig att han var med. Men jag kan inte säga det nu 100 procent. Leif Silbersky: Din minnesbild är tydlig men du kan inte säga det under ed? Håkan Jaldung: Bertil Olofsson och NN har varit framför mig vid olika tillfällen, men precis vad som sades vid detta tillfället då kan jag inte säga.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".