Mona Sahlin träffade v och mp

Ledarna för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har bestämt sig för att träffas regelbundet framöver. I dag, tisdag, var första gången som Mona Sahlin samlade de båda språkrören och vänsterledaren för att bland annat prata om det politiska läget. Men enligt Lars Ohly handlade det också lite grand om ett framtida samarbete partierna emellan.

– Än så länge är det inte särskilt konkret. Vi sa att vi ska träffas regelbundet och vi har allt att vinna på att diskutera den politiska utvecklingen och olika regeringsförslag. I olika utskott har vi idag ett samarbete där vi ibland lägger gemensamma reservationer.

– Mer än så gick inte det här mötet ut på. Inter mer än att under ganska lugna former diskutera gemensamt agerande i framtiden. Sen får vi återkomma till hur, säger Lars Ohly.

Träffas för första gången
Mona Sahlin har fört samtal med både miljöpartiets och vänsterpartiets ledare, men det här var alltså första gången som de träffades alla på en gång.

Själv vill inte Mona Sahlin kommentera mötet, men enligt både Maria Wetterstrand och Lars Ohly handlade det mest om det politiska läget just nu. Enligt Lars Ohly diskuterades hur oppositionen idag skulle kunna agera tillsammans redan idag, till exempel med gemensamma presskonferenser eller seminarier.

– Vi nämnde ett sådant område. Det var utförsäljningen av allmännyttan som sker i många kommuner med borgerliga majoriteter. Hur det påverkar möjligheten att föra en social bostadspolitik. Där skulle vi kunna tänka oss ett seminarium med dessa tre partier, där också hyresgästföreningen, jagvillhabostad.nu och bostadsrättsorganisationer skulle kunna delta.

Fler detaljer senare
Alla tre partierna är överens om att samarbetsformen under förra mandatperioden inte går att återupprepa. Maria Wetterstrand säger att mot mitten av mandatperioden bör mer detaljerade diskussioner föras om hur ett eventuellt samarbete ska se ut.

Lars Ohly vill inte kopiera det borgerliga alliansbygget. Det finns många frågor som de tre partierna fortfarande är oense om, säger han.

– Dit hör asylpolitiken, vissa utrikespolitiska ställningstaganden, socialförsäkrings- och pensionssystemet och arbetsmarknads- och skolpolitiken.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".