Hovrätten prövar Skandias fakturor

På tisdagen inleddes rättegången i Svea hovrätt mot Skandias tidigare personaldirektör Ola Ramstedt. Redan från start kom det att handla om den uppmärksammade fakturan på 17,6 miljoner kronor, som Skandia betalat ut för lyxrenoveringar av lägenheter.

Enligt Ramstedts försvarare, advokat Hans Strandberg, var det inget konstigt med att Skandia stod för renoveringskostnaderna.

– Det var vid den här tiden normalt att Skandia ab tog kostnader initialt och sedan såg man till att hyresgästerna fick betala. Det kommer att framgå med all tydlighet här i hovrätten, säger Hans Strandberg.

På vilket sätt var det normalt att Skandia tog kostnader?

– Som arbetsgivare tillhandahöll man lägenheter. Efter önskemål fick de renoveras på visst sätt. I den mån det blev överkostnader så reglerades det med respektive hyresgäst, enligt advokaten.

Fakturan på 17,6 miljoner var en sammanställning av renoveringskostnader för nio lägenheter som ägdes av Skandia Liv.

Kammaråklagare Peter Nilsson gick igenom faktura efter faktura och menade att Ola Ramstedt i maskopi med vd:n för Skandias fastighetsbolag och en tidigare projektledare vid fastighetsbolaget, fått Skandia AB att ta kostnaderna.

Lägenhetsinnehavarna, där Ola Ramstedt var en av dem, kunde på så vis slippa renoveringskostnaderna, som istället bokfördes som renoveringar av Skandias huvudkontor, påstod Peter Nilsson inför rätten.

– Bolaget borde inte fått den här fakturan och än mindre betalat den, säger åklagaren.

Att sedan lägenhetsinnehavarna så småningom fick egna fakturor berodde, enligt åklagaren, på att den heta potatisen uppmärksammats långt senare vid en intern utredning på Skandia.

Kammaråklagare Peter Nilsson anser att inget nytt framkommit inför hovrättsförhandlingarna.

– Jag räknar med samma utgång.

Vad tror du om påföljden efter hovrätten?

– Jag räknar med detsamma.

Då blir det två års fängelse för Ramstedt?

– Det är en god prognos, men man vet aldrig. Det är domstolen som dömer, säger kammaråklagare Peter Nilsson.

Huvudpersonen Ola Ramstedt var fåordig. Trots att han godkände den uppmärksammade samlingsfakturan, så anser han inte att han gjort något brottsligt.

– Jag har överklagat domen för att den bygger på förödande missförstånd. Det är min kommentar.

På vilket sätt?

– Det ska vi behandla i hovrätten, säger Ola Ramstedt, tidigare personaldirektör vid Skandia.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".