Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmarknad viktig för räntehöjningar

Läget på arbetsmarknaden är den enskilt viktigaste faktorn när Riksbanken ska besluta om behovet av räntehöjningar i år och nästa år.

På den punkten var vice Riksbankschefen Irma Rosenberg tydlig i ett tal till ett antal ekonomer på banker och i fackliga organisationer på tisdagen.

– Det handlar dels om löneavtalen men också om hur arbetsmarknaden utvecklas i termer av utbud och efterfrågan. Men löneavtalen är bara en del i löneökningarna. Så det handlar också om hur lönerna utvecklas totalt sett, sa Irma Rosenberg. 

Lönebildningen och risk för brist på arbetskraft i en het konjunktur är antagligen de viktigaste faktorerna när Riksbanken ska besluta om snabbt och hur stora räntehöjningarna kommer att bli för hålla inflationen i schack. 

Lånar ut pengar
Därtill finns om vanligt i vilken takt som bankerna lånar ut mer pengar till hushåll och företag. 

Men jokern i leken som bundit upp svansen på Riksbanken flera gånger tidigare är att produktiviteten i näringslivet år efter år ökat oväntat snabbt. Det har hållit tillbaka inflationen.  

Frågan är om det är för många ekonomer och för få tekniker som försett Riksbanken med information.

– Det här handlar förmodligen delvis om strukturförändringar som är väldigt svåra att förutse därför att man inte har någon riktig grund för att bedöma dem. Men samtidigt så ser vi ju nu att produktivitetstillväxten förmodligen blir lite lägre nu när konjunkturen mognar och sysselsättningen ökar successivt.

Tekniker
De som har en grund för att bedöma det här är ju ofta tekniker ute i näringslivet och i industrin. Har ni fått för få synpunkter därifrån?

– Det är klart att det är viktigt att få in information och kunskap från alla håll. Men samtidigt är det ju så att man inte får vara för nära heller. Man måste ju få överblick och perspektiv. Var och en på verkstadsgolvet kan ju se hur det är för just dem, men för att få överblicken och se vad som händer för samhället i stort, då måste man lägga ihop väldigt mycket information, säger vice Riksbankschefen Irma Rosenberg.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".