Naturvårdsverkets resor med flyg ökar

Landets centrala miljömyndighet, Naturvårdsverket, har i sina egna policydokument slagit fast att resor som görs i tjänsten skall belasta miljön så lite som möjligt. Trots det har tjänsteresorna med flygplan totalt sett ökat de senaste åren.

– De längre resorna inom landet har ökat och kommer kanske att fortsätta att öka eftersom vi har ett kontor i Östersund sedan förra året. Det är svårt att göra resor från Östersund inom Sverige utan att flyga, säger Björn Södermark avdelningschef på Naturvårdsverkets administrativa avdelning.

Ska inte belasta miljön
I Naturvårdsverkets egen resepolicy står det att alla resor som görs i tjänsten skall göras på ett kostands- och tidseffektivt sätt samt belasta miljön så lite som möjligt. Tåg- och lokal kollektivtrafik bör användas så långt möjligt.

Men när det gäller de längre inrikes flygresorna så har de ökat de senaste åren, och en förklaring är alltså att Naturvårdsverket som har sitt huvudkontor i Stockholm också efter ett regeringsbeslut öppnade ett kontor i Östersund och Björn Södermark befarar alltså att det kan bli än mer resor när kontoret är fullt bemannat.

– Å andra sidan kommer vi också att jobba med en ny teknik, vi kommer att få bättre möjligheter med videokonferenser och andra typer av distansöverbryggande teknik som gör att vi inte ska behöva resa lika mycket, säger Björn Södermark.

Kortare flygresor minskar
När det gäller kortare flygresor under 50 mil så har det skett en påtaglig förbättring. Resandet med flyg har halverats från 2005 till 2006. Det beror enligt Björn Södermark på att personalen, om de reser en kortare sträcka, måste ange särskilda skäl varför man vill ta flyget och närmsta chef ska också godkänna att personalen reser med flyg.

Men det är utrikesresorna som i särklass står för det mesta flygresandet, 3,8 miljoner flygkilometer under 2006. Många resor går till andra EU-länder.

– Våra uppdrag internationellt och också inom EU ökar, säger Björn Södermark.

Men sett ur miljösynpunkt, är det värt att resa så mycket inom EU?

– Jag tror definitivt att vi kan bli bättre. Det finns säkert resor som är lite onödiga och som vi kan ersätta med videokonferenser.

– Men det gäller även att andra länder resonerar på samma sätt, alla måste ju ställa upp på videkonferenserna för att det ska fungerar. Är vi inte med på mötena finns det risk för att de inte blir så bra som vi vill utifrån en miljösynpunkt.

Karin Runblom
karin.runblom@.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".