Det svenska trygghetssystemet läcker

Ännu en larmrapport om det svenska bidragsfusket blir offentlig i dag, onsdag. Den visar att det finns flera fel i trygghetssystemet. Myndigheter och ansvariga politiker har känt till felen i över tio år men har ändå inte gjort något.

Björn Blomqvist, som är ansvarig för rapporten tycker att detta är allvarligt av flera skäl.

– Ett trygghetssystem där pengarna inte går dit de ska kommer att tappa legitimitet. Det är inte bara så att vi förlorar stora resurser på det här varje dag, utan det är också så att hela systemet bygger på att man har ett förtroende för det. System som läcker ger inte förtroende, säger han.

Sen ett par år tillbaka granskas bidragsfusket av en statlig delegation. Den här gången har 16 bidrag och ersättningar specialstuderats. Det gäller bland annat a-kassa, studiebidrag, socialbidrag och sjuk- och föräldrapenning.

Mer pengar än man trott
Ett hundratal experter från de största berörda myndigheterna har försökt att ta reda på varför det blir fel i utbetalningarna.

De har kommit fram till att det inte bara blir fel i bidragen i stort sett varenda dag, utan att det också det rör sig om mer och mer pengar än vad man tidigare vetat om, även om just den här rapporten inte har räknat ut fusket eller felen i siffror.

Problemet är att systemen inte hänger i hop, inte är konstruerade för att göra det och därför inte möjliga att kontrollera.

Ett annat problem är att samma begrepp används och tolkas olika hos olika myndigheter. Det gäller inkomst, bosättning och arbetsförmåga.

Vad ska man då göra åt problemet med att det blir fel utbetalningar, fel som kostar skattebetalarna miljarder varje år?

– Det krävs en rad olika åtgärder. Men det som har kommit fram i de utredningar vi gjort hittills är att man måste förenkla systemen, göra de lätta att kontrollera, man måste göra det lätt att göra rätt, säger Björn Blomqvist.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".