Mordmisstänkt rysk ex-agent utlämnas ej

Ryssland kommer inte att lämna ut den mordmisstänkte före detta KGB agenten som Storbritannien nu vill åtala. Han ska enligt brittisk polis ligga bakom det spektakulära förgiftningsmordet på Alexander Litvinenko i London.

Brittisk polis säger sig ha bevis nog för ett mordåtal mot Andrej Lugovoj, en före detta rysk KGB agent, som i dag är affärsman. Han har i ryska medier under tisdagskvällen bedyrat sin oskuld och säger att allt är en komplott för att få Kreml och presidenten att framstå i sämre dager.

I november i fjol var Lugovoj och en annan rysk affärsman de sista som träffade Alexander Litvinenko innan han blev sjuk och dog en kvalfull död, förgiftad av polonium 210. Ett radioaktivt ämne som brittisk polis har kunnat spåra hela vägen från London till Moskva.

Avhoppad KGB-agent
Litvinenko var en kremlkritisk avhoppad KGB-agent, som precis som många andra ryssar i exil i London förde en intensiv anti Putin kampanj.

Från sin sjukbädd anklagade Litvninenko Kreml för att ligga bakom förgiftningen. Han fick stöd från Kremls fiende nummer ett i London mångmiljardären Boris Berezovskij. Berezovskij var god vän till båda männen.

Hävdar sin oskuld
Lugovoj var säkerhetsvakt till Berezovskij. Sedan han utpekats som misstänkt har han hävdat sin oskuld. I dag säger han sig ha sensationella uppgifter som kommer fria honom och kasta nytt ljus på den nästan osannolika historien.

Ryssland kommer inte utlämna Lugovoj. Riksåklagaren driver en egen mordutredning. Litvinenkos änka kommer att begära att hennes makes fall prövas i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".