"Irans judar ägnar sig inte åt politik"

Irans president Ahmadinejads kärnenergiprogram och uttalanden mot Israel och Förintelsen har förskräckt världen. I synnerhet israeler, ser enligt opinionsmätningar  Iran som det största hotet mot den judiska staten. Trots det lever fler judar i Iran än i något annat land i Mellanöstern, förutom Israel.

Klockan är sex på morgonen i en av Teherans synagogor och ett 30-tal män deltar i bönen.

Alla har bönesjalar och tefilin, de små fyrkantiga lådorna med torarullar i miniatyr som man spänner fast i pannan med läderremmar.

På väggen finns hebreisk skrift på blått kakel, i en blandning av judisk och persisk kultur.

Medan den judiska församlingen i de flesta arabstater har decimerats till en kuriös och sorglig spillra, finns det i Iran 25 000 judar, som trots att de får lämna landet, stannar.

”Vi är fria att utöva vår religion”
Den 36-årige civilingenjören Arash Abai, som just lett bönen, säger att judar i Iran inte har några problem.

– Vi är fria att utöva vår religion, och vi får till och med tillverka vin för eget bruk. Det är inga större problem för varken iranska judar eller andra religiösa minoriteter att leva i Iran. Vi har accepterat att vi lever i ett religiöst land, säger han.

Men sedan kryper det fram att förutsättningen är att Irans judar inte ägnar sig åt politik och inte reagerar på Irans anti-semitiska retorik.

Reaktioner ger konsekvenser
– Vi reagerar inte eftersom det då blir konsekvenser, säger Arash Abai.

Sedan berättar han om den judiske talesmannen som tvingades lämna alla sina officiella uppdrag efter att ha kritiserat Ahmadinejads ökända förintelsekonferens.

– Men iranska judar är av tradition opolitiska. När vi ber för Israsel och Jerusalem handlar det om religiösa och kulturella symboler, berättar Arash Abli.

Israel inte bara en religiös symbol
– Iranska judar har aldrig varit politiska aktivister och vår syn på Israel har framför allt med religion och kultur att göra, säger han.

Men alla iranska judar ser inte Israel som enbart en religiös symbol.

Efter morgonbönen i synagogan träffar jag en judisk slaktare som trots att det är förbjudet, åker två gånger om året till Israel för att besöka sina fem barn i Tel Aviv.

”Kom hem till oss ikväll och prova vårt vin, så ska jag berätta mer”, säger slaktaren.

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".