Bildt diskuterade Mellanöstern med Rice

De senaste dagarna har militanta palestinska grupper beskjutit södra Israel med ett stort antal raketer. Angreppen har mötts med flyganfall från Israels sida, och Israels biträdande försvarsminister har gjort ett uttalande som tolkats som ett direkt dödshot mot palestinske regeringschefen Haniyeh.

Amerikanska UD uttalade sig på tisdagskvällen mot riktade mordoperationer och frågan kom också upp när utrikesminister Carl Bildt träffade sin kollega Condoleezza Rice i Washington.

--Jag sa att den palestinska samlingsregeringen är viktig. Den är inte så effektiv som vi skulle önska men skulle den falla sönder och vi skulle få ett inbördeskrig innebär det ett sammanbrott för fredsmöjligheten, och det har vi en skyldighet att försöka förhindra, säger Carl Bildt.

Du och Condoleezza Rice tycker inte det vore acceptabelt om Israel mördar regeringsledamöter?

– Jag tror inte man ska diskutera fullständigt hypotetiska saker, för man ska inte ge uppgifter större tyngd än vad de kanske har. Den stora uppgiften är att få en fredsprocess att fungera. Detta förutsätter en palestinsk regering som fungerar, med alla de svårigheter som det är nu. Det förutsätter kanske också lite större stabilitet på den israeliska sidan som ju är lite osäker.

Vad kan Sverige bidra med i krissituationen i Mellanöstern just nu?

– Biståndsminister Gunilla Carlsson är där just nu, vi är betydande bidragsgivare och hjälper på den palestinska sidan, framför allt. Sedan håller vi på med ett arbete för att se om vi kan hjälpa till att förbereda ett mera konkret palestinskt statsbyggande som en del i den fredsprocess som vi hoppas kunna hjälpa till att ta fram mellan den Europeiska unionen och USA, framför allt. Jag kommer själv att åka dit ner bara om någon vecka igen och titta på läget både i Jerusalem och Ramallah, säger utrikesminister Carl Bildt.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".