Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Cilla Benkö.
2 av 2
Hanna Stjärne.

Sveriges Radio får nya chefer

Sveriges Radio får en helt ny ledning. På tisdagskvällen ställde sig styrelsen bakom vd Kerstin Brunnbergs förslag att byta ut toppcheferna med ansvar för Sveriges Radios redaktioner och vilka program som ska sändas.

Kerstin Brunnberg hoppas att förändringen ska leda till bättre stämning på Sveriges Radio.

– Det måste bli mer diskussion om vad vi gör och vilka program vi gör och att publiken är det som vi talar om hela tiden, säger hon.

Fyra chefer slutar
Fyra av Sveriges Radios toppchefer får nu lämna sina uppdrag. Nya chefer närmast Kerstin Brunnberg blir Hanna Stjärne som får ansvar för profilen på Sveriges Radios kanaler och vilka program som ska sändas.

Björn Löfdahl som får det högsta ansvaret för de olika redaktionerna inom bolaget och de lokala kanalerna. Vid sin sida får Löfdahl Cilla Benkö, i dag chef för Ekoredationen.

Ola Gävert, ordförande för journalistförbundet vid Sveriges Radio, är positiv till förändringen.

– Jag tror att man kommer att kunna få fokus bort ifrån det gamla. Den förtroendeklyfta som fanns, både till personalen som ju var en stor stötesten och också ut mot publiken, att man kan komma bort från den  och sätta fokus och fart på programfrågor, journalistiska och publicistiska frågor, säger han.

”Hon hade inget annat val”
Den ledning som nu får lämna sina poster har fått mycket kritik av personal inom Sveriges Radio. Därför hade inte Kerstin Brunnberg något annat val än att göra en rejäl förändring, enligt Martin Jönsson som är medieanalytiker på Svenska Dagbladet.

– Det är en extremt tydlig utrensning av den gamla ledningen under Peter Örn. Man gör sig av med hela den tidigare topptrion och ersätter den med personer som inte har varit lika indragna i den tidigare ledningen men som ändå har ett starkt förtroende inom Sveriges Radio.

Vad tror du att det här kan betyda för arbetet på Sveriges Radio och därmed för vad som produceras?

– Genom att man så snabbt tillsatte en ny permanent vd och också snabbt nu byter ut toppledningen så hoppas man nu på att åstadkomma en ordentlig omstart. Och jag tror också att man faktiskt har möjligheten att få den omstarten. Nu kan man få lite arbetsro och handlingsfrihet, och det tror jag har en väldigt stor psykologisk betydelse för hela Sveriges Radio, säger Martin Jönsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".