Allt fler studenter har arbetarbakgrund

Fler studenter har arbetarbakgrund

Fler och fler studenter på högskolan har arbetarbakgrund, men ökningen går långsamt. Det visar Högskoleverkets årsrapport. På Handelshögskolan i Stockholm är den ensidiga rekryteringen mest framträdande.

En av få som har arbetarbakgrund på Handels är Johnny Kollin. Han är snart klar med sin utbildning.

– Mitt första intryck var att jag för första gången var i en miljö där man uppmuntrades att prestera. Man stöttades också av dem runt omkring. På gymnasiet var det inte alls på det sättet, säger Johnny Kollin.

Varken Johnnys mor- eller farföräldrar pluggade på universitetet. Hans föräldrar har inte heller någon akademisk utbildning.

– Min mamma jobbar som undersköterska och min pappa jobbar med att koppla in ventilationssystem.

Johnny tillhör dom få studenter med arbetarbakgrund som börjar här på Handels. Förra året var siffran 6 procent, lägst i Sverige.

Problemen på gymnasiet
Han gick i gymnasiet i ett samhälle några mil utanför Stockholm. Han tror att problemen ligger på gymnasienivå.

– Det var inte okej att ha högsta betyg i alla ämnen. Lärare och studievägledare under gymnasietiden uppmuntrar inte studenter att söka sig vidare i samhällen där det inte är det vanligaste.

Nästan 40 procent av alla som är mellan 20 och 25 år i Sverige har arbetarbakgrund. Men på högskolan utgör de bara omkring en fjärdedel. Ökningen är mindre än en procent om året, enligt årsrapporten från Högskoleverket.

– Det är inte vår uppgift egentligen att ha uppfattningar, men det finns ju politiska mål om en breddad rekrytering. När man tittar på hur det ser ut får man väl säga klart att det är negativt att det inte händer mer, säger Stig Forneng, utredare på Högskoleverket.

Vad tror du om framtiden när det gäller att utjämna skillnaderna i social bakgrund?

– Det har rört sig en del även om det går långsamt. Det kommer nog fortsätta att röra sig i samma riktning, men det är långsamma processer, säger Stig Forneng.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se
Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".