Långa straff för mordet på Djindjic

Det blev hårda fällande domar för de serber som stod åtalade för mordet den 12 mars 2003 på Zoran Djindjic, Jugoslaviens förste premiärminister efter Slobodan Milosevic.

Domarna gick på åklagarsidans linje och dömde de båda huvudåtalade till 40 års fängelse. Den utpekade ledaren för attentatet, den 39-årige Milorad Ulemek, som tidigare var kommendant för en elitstyrka inom polisen, får alltså tillbringa fyra årtionden i fängelse.

De dödande kulorna avlossades av Zvezdan Joanovic som redan dömts till 40 års fängelse för mordet på Jugoslaviens tidigare president Ivan Stambolic. Båda förnekade varje inblandning i dådet.

Process från 2003
Ytterligare tio medbrottslingar dömdes till långa fängelsestraff. Fem av dem dömdes i sin frånvaro eftersom de efter attentatet gick under jorden och troligtvis lever utomlands.

Rättegången började redan i december 2003, nio månader efter attentatet, men har dragit ut på tiden på grund av formalia och byråkrati.

Organiserade brottsligheten
Två av åklagarsidans vittnen har mördats och rättens ordförande hoppade av sitt uppdrag för bara några månader sedan. Allt detta var oförblommerade försök från den organiserade brottsligheten att stoppa rättegången.

Mordet på den reformsinnade Zoran Djindjic var det första på en europeisk regeringschef efter mordet på Olof Palme 1986. Den svenska utrikesministern Anna Lind var vid mordtillfället i Belgrad och skulle ha träffat Djindjic.


Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".