Madeleine Seidlitz.

Skarp kritik mot USA i Amnestyrapport

Idag kom Amnesty Internationals årliga rapport om mänskliga rättigheter runt om i världen. Enligt Amnesty så blev USA:s reaktion på 11 september-dåden ett dråpslag mot respekten för mänskliga rättigheter.

Där finns det gamla vanliga gänget av förbrytare, Kina, Burma, Zimbabwe och Nordkorea.

Det nya som hänt, globalt, är att USA, med Amnestys ord, förvandlat världen till ett gigantiskt slagfält i sitt krig mot terror, och i detta ”med skamlös dubbelmoral” påstår sig kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter samtidigt som man flagrant bryter mot internationell rätt med kidnappningar, hemliga fångläger och annat.

Det är det Amnesty kallar ”fruktans politik” som lett till en spiral av människorättskränkningar som förmörkar världen och internationella relationer.

Även Sverige kritiseras
Det är några år sedan nu, det svenska fallet med de två egyptierna, men inte heller i år undgår Sverige kritik för olika immigrationsärenden och avvisningar till länder dit avvisningar inte bör ske.

Förklaringen är, enligt Madeleine Seidlitz, jurist på Amnesty, ignorans, EU-anpassning, och 11 september.
-  Kriget mot terrorn efter den elfte september har gjort mycket ont mot de mänskliga rättigheterna i hela världen och definitivt även i Sverige.
-  Så där har vi inte haft förmåga att stå emot andra krafter. Så är det, säger Madeleine Seidlitz på Amnesty. 

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".