Sverige deltar inte i klustervapenmöte

Diskussionen kring ett internationellt förbud mot klustervapen och den svenska regeringens inställning i frågan fortsätter. I dag debatteras frågan i riksdagen. Samtidigt har inte regeringen skickat någon representant till den internationella konferensen i ämnet som pågår i Perus huvudstad Lima.

- Jag tycker det är upprörande och dåligt. Det känns också som regeringen sänder en politisk signal genom att inte delta i det här mötet i Lima. Att man inte är beredd att gå så långt som riksdagen säger, att införa ett totalförbud mot klusterbomber i världen, säger Ola Mattsson, generalsekreterare i Svenska Freds.

Bombkapsel 90 inget klustervapen
Alla riksdagens partier har enats om att Sverige ska vara pådrivande för att få till stånd ett internationellt förbud mot klustervapen. Det är vapen som innehåller många mindre sprängladdningar som sprids över en stor yta och därför också skadar många civila.

Men den svenska regeringens vilja att driva på i frågan kompliceras av att det svenska flygvapnet har ett intresse av vapnet bombkapsel 90 som kan komma att klassificeras som klustervapen i den internationellt pågående diskussionen. 

Demokratiskt tevksamt
Försvarsminister Mikael Odenberg har vid flera tillfällen sagt att han själv inte betraktar bombkapsel 90 som ett klustervapen. Socialdemokraterna har i dag ingen bestämd uppfattning om också bombkapsel 90 bör förbjudas, men Vernoica Palm, ledamot i riksdagens utrikesutskott tycker att regeringen borde ha varit med i Lima.

- Dels är det pinsamt eftersom Sverige sagt att de ska vara ett av kärnländerna i den här kampen mot klustervapen, men sedan är det ju demokratiskt tveksamt. Det är ju inte utan att man undrar om det är så att man försöker slingra sig ur det som en enig riksdag tagit beslut om. 

Vi har i dag inte lyckats nå utrikesminister Carl Bildt för att fråga varför regeringen inte skickat någon representant till Lima. Han har tidigare fått frågan i riksdagen, och då i första hand hänvisat till att den svenska regeringen deltar i diskussionen om förbud mot klustervapen i andra internationella forum.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".