Borg avvisar fp-utspel om sjukförsäkring

Finansminister Anders Borg är kallsinnig till folkpartiets återuppväckta förslag om att sjukförsäkringen skulle höjas för att ge 80 procent av lönen även till dem med högre inkomster.

Den moderate finansministern vill hålla fast vid alliansens valmanifest, där det inte fanns några löften med om höjt tak i sjukförsäkringen.

– Jag kan notera att vi i Sverige har Europas högsta sjukfrånvaro. Vi har ett väldigt tydligt problem med att en av de mest påtagliga utgiftsriskerna i vår budget är att de mycket optimistiska prognoser vi nu har om minskad sjukfrånvaro inte förverkligas. I trettio år har vi haft ett samband mellan arbetslöshet och sjukfrånvaro. Nu räknar vi med att det bryts, men det återstår att se innan vi är framme vid det. Vi får titta på alla förslag som kommer in och värdera dem långsiktigt, säger finansminister Anders Borg.

Moderaterna ville sänka
Sjukförsäkringens utformning är en gammal stridsfråga för de fyra borgerliga regeringspartierna.

Även om Anders Borg låter artig när folkpartiet nu återkommer med ett tidigare krav om höjda tak i sjukförsäkringen, så är han ointresserad av förändringen.

Den moderata politiken, före alliansen, gick i motsatt riktning, att ersättningsnivåerna skulle sänkas.

I den enighet som de borgerliga partierna nådde i valrörelsen berömde sig folkpartiet av att ha stoppat de sänkta ersättningsnivåerna.

Det blev fortsatt 80 procent av lönen för de flesta, men folkpartiet la ner kravet på att även dem med högre inkomster skulle få motsvarande del av lönen om de blev sjuka.

Det beslutet jagade inte minst socialdemokraterna folkpartiet med hela valrörelsen.

Förnyar gammalt krav
Folkpartiets talesman i socialförsäkringsfrågor, Tobias Krantz, återkommer nu med det gamla kravet.

– Det är en viktig prioritering för folkpartiets del att slå vakt om en tydlig och stabil sjukförsäkring för alla, säger Tobias Krantz.

Ledande folkpartister konstaterar att Krantz säger vad folkpartiet tycker. Men enligt partisekreteraren Erik Ullenhag är inte höjda tak i sjukförsäkringen ett krav som folkpartiet omedelbart tänker driva i kommande budgetförhandlingar.

Den beskrivningen bekräftas inifrån regeringskansliet.

Tobias Krantz utspel ska mer som en markering av folkpartiets ståndpunkt inför en kommande utredning om sjukförsäkringen, sägs det.

Men det är också en markering av folkpartiets socialliberala profil som pågår inför folkpartiets ledarskifte.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".