1 av 2
2 av 2

Facket ser framgång i Vaxholmsstriden

Idag kom EG-domstolen med ett viktigt yttrande i Vaxholmskonflikten, där facket Byggnads satte det lettiska företaget Laval i blockad för att tvinga fram ett kollektivavtal. Domstolens generaladvokat skriver att facket hade rätt att ta strid, men stridsåtgärderna får inte gå hur långt som helst.

Det gör att både fack och arbetsgivare tycker att de kan tolka uttalandet till sin fördel.

Erland Olausson är andre ordförande för LO.
- Det kanske viktigaste det är att man i det här utlåtandet slår fast att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet enligt EU:s regler.
- Alltså en grundläggande rättighet som har samma skydd, eller kanske till och med starkare skydd än, reglerna om fri rörlighet för varor och tjänster och kapital.

EU:s generaladvokat skriver att  fackliga stridsåtgärder för att förhindra social dumping, det vill säga risk för sänkta löner och försämrade anställningsvillkor, inte bryter mot EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft.

Alltså hade Byggnads rätt att sätta det lettiska företaget Lavals bygge av en skola i Vaxholm i blockad hösten 2004, när Laval inte ville teckna svenskt kollektivavtal.

Men generaladvokaten säger också att  stridsåtgärder som facket tar till måste vara proportionerliga i förhållande till vad dom vill uppnå. Och att det facket tar strid för verkligen måste innebära förbättringar för de anställda och inte bara en dubblering av ett i huvudsak jämförbart skydd som de utländska arbetarna kanske redan har i kollektivavtal från sina egna länder.

Arbetsgivarna vill nyansera
Det är den här principen om proportionalitet som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som bekostat lettiska Lavals advokater, tycker är det viktigast i uttalandet.

Kent Brorsson jobbar med arbetsrättsfrågor på Svenskt Näringsliv.
- Nu har man från fackligt håll sagt att det här är en jättestor seger. Vi tycker att det finns anledning att nyansera den bilden.
-  Det här yttrandet innebär ju inte att man generellt sett kan kräva svenska kollektivavtal fullt ut. Utan här blir det en bedömning i  varje enskilt fall.

Socialdemokraterna är i dag nöjda med att generaladvokaten ger facket rätt i principfrågan. 
Regeringen vill inte kommentera generaladvokatens utlåtande, utan vill avvakta domen för att se om domstolen verkligen dömer enligt generaladvokatens rekommendation.

Splittring i alliansen
Men de borgerliga partierna är inte helt eniga i om de ska tycka att kollektivavtalen är bra.
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tillhör dem som försvarar kollektivavtalen, och det tycker centerns gruppledare i riksdagen, Annika Qarlsson är fel.
- Jag tycker det är olyckligt att den svenska regeringen valt den linjen.

- För jag tycker att, tillbaka till de grundförutsättningar som vi pratar om, om Europas möjligheterna att klara sig i en globaliserad värld.
-Då kan vi inte sitta och bevaka den ene och den andres gräns. Då måste vi se att vi tillsammans har ett ansvar att bli en viktigt del, där människor i Sverige och Estland ska ha en möjlighet att leva ett gott liv i framtiden.
- Då är det här ett steg i fel riktning, säger Annika Qarlsson, centerns gruppledare i riksdagen.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".