Moderater vill stoppa omskärelse av pojkar

Stoppa omskärelse av pojkar! Det kräver nu två moderata riksdagsmän i en motion där de vill införa femtonårsgräns på ingreppet.
Varje år omskärs ungefär 3 000 muslimska och judiska småpojkar i Sverige enligt socialstyrelsens beräkningar. Förra året stiftades en lag för att regelera hur detta ska gå till. I en motion till riksdagen vill nu moderaterna Inger René och Marietta de Pourbaix-Lundin gå ännu längre och införa en femtonårsgräns för manlig omskärelse. – Det är ett oåterkalleligt ingrepp man gör på en pojke. Det går aldrig att reparera, säger Mariette de Pourbix-Lundin. Vi tycker det är fel att föräldrarna ska kunna bestämma en sådan sak. Judisk och muslimsk tradition Manlig omskärelse har en lång historia i judisk och i muslimsk tradition. När pojken är liten (för judarna åtta dagar), tas en del av förhuden bort. Ett litet kirurgiskt ingrepp oftast utan medicinska komplikationer. Det handlar om känsla av tillhörighet säger Memet Kaplan, vice ordförande i sveriges unga musilimer: – Det är en del av identiteten. Man har alltså en oerhört stark känsla av att vara tillsammans, och på det sättet så har man ju kunnat införliva det här på ett djupare plan också. Lag om smärtlindring Förra året infördes en lag som innebär att sjukvårdspersonal måste ge smärtlindring vid omskärelse och att endast särskilt utbildade personer tillåts göra själva ingreppet. Efter fyra år ska frågan utvärderas, men redan nu lägger Mariette de Pourbix-Lundin alltså en motion i ärendet. – Det finns ju många grejer vi inte får göra i Sverige, som man kan hänföra till religion eller tradition. Månggifte är förbjudet i Sverige, du får inte slakta djur hur du vill. I Sverige gör vi inte sådana här saker mot små barn. Vi gör inte ingrepp mot deras vilja som är oåterkalleliga. Hon är heller inte ensam om kritiska hållning mot manlig omskärelse. I riksdagsdebatten som föregick lagstiftningen förra året föreslog vänsterpartisten Tasso Staffilides en 18-års-gräns och miljöpartisten Kia Andreasson sade att hon önskade att omskärelse på sikt kommer att försvinna. ”Tillhör den privata sfären” Mehmed Kaplan är mycket kritisk till den här typen av ideér: – Jag ser det som en inskränkning i den personliga friheten och religionsfriheten. Att man faktiskt går in och ska stadga om någonting som hör den privata sfären till, och som är av oerhörd betydelse för personens utveckling.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".