Utlandsmutor ska granskas hårdare

Fler svenska företag och myndigheter riskerar att granskas i fall där de anklagats för mutor och korruption i andra länder. Hittills har bara ett enda ärende där svenska mutpengar förekommit lett till rättegång. Nu talar mycket för att antalet utredningar och åtal kommer att växa.

– När det handlar om mutor som betalats ut utomlands från OECD-länder så ser vi nu att utredningarna och åtalen ökar betydligt, säger David Gaukrodger som är korruptionsexpert på OECD:s högkvarter i Paris.

Vill ha mer polisiära aktiviteter
30 industriländer, bland dem Sverige, samarbetar i OECD. En av organisationens viktigaste uppgifter är att bekämpa korruption.

Där är ett huvudmål att få stopp på mutor i samband med affärsprojekt och biståndsaffärer utanför det egna landet. Vad gäller Sverige så har OECD vid sina inspektioner här deklarerat att man vill ha mera polisiära aktiviteter mot företag som mutar utländska tjänstemän. Företagen själva borde också kunna bestraffas med böter.


OECD tycker dessutom att flera myndigheter som biståndsorganet Sida, Exportkreditnämnden, nämnden för offentlig upphandling och statsföretaget Svensk exportkredit har haft för låg profil i frågor som handlar om mutor till utländska tjänstemän. Allt detta håller OECD nu på att följa upp.

Svårt hitta lösningar
Många företag, men också biståndsorganisationer försöker hålla sig ifrån satsningar i de mest korrupta länderna. Men hur mäter man graden av korruption i ett land? Världsbanken och den internationella organisationen Transparency till exempel har lanserat olika mätmetoder. De har nu granskats av OECD som också har gett ut en slags handbok om kriterierna för när ett land är korrupt och illa förvaltat. Christiane Arndt är en av författarna.

– Investerare och folk som jobbar i ministerier och biståndsorganisationer har själva inte tid att sätta sig in i hur man använder kriterierna för korruption och god förvaltning. Använder man dem fel så kan det leda till helt fel beslut, säger Christiane Arndt.

Hennes medförfattare på OECD, Charles Oman, säger att alla biståndsgivare nog inser vilken fara korruptionen utgör i utvecklingsländerna. Men det är en sak att förstå skadorna som korruptionen ställer till med och en annan sak att hitta lösningar.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".