Fler skivbolag trots försäljningsras

Trots att skivförsäljningen rasar så ökar antalet mindre oberoende skivbolag. Det beror bland annat på att artister startar egna skivbolag, säger Mats Hammerman ordförande i SOM, Svenska Oberoende Musikproducenter.

– Det är mycket enklare idag än vad det var för bara fem, tio år sedan. Mycket kan göras på internet och man kan göra inspelningen hemma i lägenheten till och med. Du kan sitta i en lägenhet i Tumba och driva ett skivbolag, säger Mats Hammerman.

– Ett stort skivbolag behöver ett antal storsäljare för att få hjulen att snurra, ett litet skivbolag klarar sig med några som säljer hyfsat så länge man har låga omkostnader.

För sju år sedan hade intresseorganisationen Svenska oberoende musikproducenter 60 medlemmar. Idag är de 224. Förutom tekniken, säger Hammerman, har Internet hjälpt svensk lite smalare musik att nå en tillräckligt stor publik. Många som lyssnar på den musiken är också hängivna fans som ser skivor som ett slags samlarobjekt.

Små säljer mer
Hammerman berättar också om färsk statistik som talar för att musik från mindre skivbolag går emot trenden med försäljningsras.

– Music View analyserade första kvartalets försäljning i England. Då visade det sig att topp tiolistan hade gått ned i försäljning väldigt mycket, ungefär 25 procent. Topp 100 hade gått ned något mindre. Däremot hade försäljningen för topp 1000-listan gått upp istället, säger Mats Hammerman.

– Det har ju hänt någonting där storsäljarna säljer mindre och breddkatalogen, de mindre, säljer mer.

Stora bolagen försiktiga
Rockgruppen Mingå har ytterligare en teori. När skivindustrin går dåligt blir de stora bolagen försiktiga med nya skivkontrakt och den som vill nå ut med sin musik får göra det på egen hand. Mingå har spelat tillsammans länge, men har precis startat ett eget skivbolag.

– Man tas mer på allvar som band om man är signad. De gamla sätten att distribuera skivor och komma i kontakt med bokningsbolag sker via skivbolag känns det som, säger Mingås Tor Lundvik.

– Det borgar för att ett band kommit tillräckligt långt. Och sen, hur mäktigt är det inte att vara skivbolagsdirektör? Det låter ju hur coolt som helst, säger Tor Lundvik i gruppen Mingå.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".