Sarkozy vill ersätta EU:s författning

På onsdagen besökte Nicholas Sarkozy Bryssel för första gången som president. Han åkte dit för att informera EU-kommissionen om vilka frågor han tänker driva i europapolitiken.

Sarkozy är oenig med EU i flera frågor men han slog fast att den fråga som måste lösas allra först är vad som ska ske med EU:s vilande författning.

– Vi har förlorat för mycket tid, nu måste vi handla snabbt, sa Nicholas Sarkozy vid en presskonferens i Bryssel på onsdagskvällen. Och han sa mycket bestämt att den enda lösningen är att ersätta EU:s omstridda författning med ett förenklat fördrag.

Det är en lösning som förordas även av andra EU-länder som har problem med sina hemmaopinioner i denna fråga. EU-kommissionens ordförande Barroso sa igår kväll att det börjar växa fram en enighet inom EU om att lösa den konstitutionella krisen med ett förenklat fördrag.

– Det måste ske. EU kan inte vara kvar i sitt delvis handlingsförlamade tillstånd, sa Nicholas Sarkozy.

”Turkiet ingen plats i EU”
Frankrikes nya president visade tydligt vid sitt besök i Bryssel under onsdagen att han har för avsikt att gå sina sina egna vägar i Europapolitiken. Han upprepade sin åsikt att Turkiet inte har en plats i EU vilket framkallade en ansträngd protest från kommissionens ordförande Barroso.

Sarkozy sa också att han anser att euroländerna behöver en egen, särskild ekonomisk ledning men lovade att inte angripa den europeiska centralbankens oberoende ställning. Han gav också klart besked till de som lobbat länge för att Europaparlamentet ska lämna Strasbourg oh flytta permanent till Bryssel. Det blir ingen flytt.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".