Nya planer för Irakkriget

USA är på väg att ändra sin taktik i Irakkriget. Nu vill man bjuda in flera av motståndsgrupperna till förhandlingsbordet istället för att försöka krossa dem.

Det är framförallt den amerikanske överbefälhavaren i Irak, general David Petraues och den amerikanske ambassadören i Baghdad, Ryan Crocker som arbetar med den förändrade taktiken.

Något förenklat skulle man kunna säga att den går ut på att skjuta något mindre och förhandla något mer istället.

Vita Huset har inte velat kommentera uppgifterna som först publicerades i den ansedda tidningen Washington Post.

Reaktionära krafter
Den nya strategin går bland annat ut på att identifiera och därefter förmå den irakiska regeringen att ta bort reaktionära krafter ur det politiska systemet, personer som alltså stödjer de våldsamma sekteriska uppror som pågår just nu i Irak.

Det handlar också om att ta reda på vilka motståndsgrupper som det går att förhandla med och sedan också försöka förhandla och medla mellan dem.

I planen görs alltså en skillnad mellan förhandlingsbara grupper och dem som de amerikanska trupperna måste fortsätta att bekämpa med vapenmakt.

”Inbördeskrig”
En del militära bedömare här i USA säger nu att den nya strategin är beviset för att Bushadministrationen till slut accepterat att man har att göra med ett inbördeskrig i Irak. Det uttrycket har presidenten inte velat använda hittills.

– Vi har försökt tillräckligt länge nu att döda våra fiender, nu är det dags att försöka få dem till förhandlingsbordet istället, säger en källa med insikt i de nya planerna till tv-kanalen CNN.

Uppgiften om en något förändrad strategi kommer efter nattsvart majmånad för de amerikanska trupperna.

Våldet fortsätter
Bara fram till dags dato har minst 80 soldater dödats och dessutom pågår sökandet efter tre saknade soldater, ett sökande som får mycket stor uppmärksamhet här i USA. Bilbomberna och våldet mot civila irakier har också fortsatt med oförminskad styrka.

Dessutom har president Bush utsatts för hårt politiskt tryck från både republikanskt och demokratiskt håll att visa upp något som kan kallas för framgångar i Irakkriget.

Det är i ljuset av detta som man måste se Bushadministrationens nya planer.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".