USA-polisen tror krypskyttarna är fast

Polisen i Washingtonområdet är nu säker på att man har gripit de personer som mördat 10 människor de senaste tre veckorna. Männen greps på torsdagsmorgonen svensk tid. Ett vapen som hittats i deras bil har nu kunnat kopplas till minst 8 av morden, berättade polisen sent på torsdagskvällen.
Den blåa Chevrolet som de båda männen befann sig i när de greps, beskrivs som en mordmaskin, med ett stativ i bakluckan, ett baksäte som gick att fälla så att man kunde ligga ner och skjuta och två borrade hål i bakluckan - ett för kikarsiktet, ett för geväret. Morden kunde utföras med stängd baklucka, säger källor inom polisen, vilket kan vara en förklaring till att ingen någonsin såg någon gärningsman. Polisen har överhuvudtaget inte kommenterat möjliga motiv hos de båda misstänkta männen, den ene en 41-årig svart f.d. militär som konverterat till Islam, den andre en 17-årig invandrare från Jamaica. Men det var uppenbarligen ett av 17-åringens telefonsamtal till polisen som ledde till genombrottet i spaningsarbetet. 17-åringen ska själv ha tipsat polisen om ett mord i Montgomery, Alabama i september. Och när polisen undersökte uppgifterna, visade det sig att ett fingeravtryck från det mordet matchade fingeravtryck på ett av de brev krypskytten lämnat efter sig i en skogsdunge. Polisen körde fingeravtrycket genom federala register och fick en träff hos invandrarverket INS - där 17-åringen hade registrerats för ett år sedan eftersom han saknade giltigt uppehållstillstånd. Medierna har hårdspekulerat kring kopplingar till muslimska terrorgrupper, 41-åringen som konverterat till Islam, ska ha uttalat anti-amerikanska åsikter. Men källor inom polisen säger sig inte känna till några sådana kopplingar och hävdar att de båda männen agerade på egen hand och inte tillhör någon grupp.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista