Reinfeldt köpte inga utsläppsrätter

Utsläppsrätter är bra, det tyckte statsminister Fredrik Reinfeldt när han pratade klimat i USA i förra veckan. Men själv köpte regeringen inga utsläppsrätter för att täcka statsministerns flygresa, trots att den borgerliga alliansen tycker att man borde göra det.

– Det är en rätt bra idé. För många är det här förstås en rätt ny grej, säger Lars Lindblad som är moderaternas gruppledare i riksdagen.

Du talar för partiet nu?

– Precis, för hela alliansregeringen.

Lars Lindblad vill helst att man ska tvinga flygbolagen att betala dyrare för sitt bränsle. Moderaterna har som princip i sitt miljöarbete att det är den som förorenar som ska betala.

Industrier inom EU måste betala för det de släpper ut, men också privatpersoner kan välja att köpa utsläppsrätter helt frivilligt. På så vis tvingar man upp priset på utsläppsrätterna så att det blir dyrare för till exempel en fabrik att släppa ut koldioxid.

Under USA-resan gjorde regeringsplanet totalt sex flygresor och släppte ut 66 ton koldioxid. Detta enligt mätsajten Atmosfair som bland andra den tyska regeringen använder sig av. 66 ton är mer än vad tio svenskar släpper ut tillsammans under ett helt år.

”Modell för framtiden”
Reinfeldt träffade bland andra kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger på sin resa och statsministern pratade mycket om handeln med utsläppsrätter och hur bra det är.

Men när vi kollade med flottiljen F17 i Blekinge som har hand om regeringsplanen så visade det sig att regeringen inte hade köpt några utsläppsrätter för statsministerns USA-resa.

– Det är möjligt, jag vet inte. Det är möjligt att han inte gjorde det, säger Lars Lindblad, moderaternas gruppledare i riksdagen.

– Det skulle kunna vara en modell för framtiden. Jag tycker även att ett politiskt parti som reser så mycket, vi borde kanske titta på den här frågan framöver.

Martin Jönsson, P3 Nyheter
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".