Protester i Kina mot familjepolitiken

I den Sydkinesiska provinsen Guangxi sitter 28 personer häktade för att ha startat upplopp. Det var protester mot den stränga tillämpningen av Kinas ettbarnspolitik som ledde till våldsamma konfrontationer i ett flertal städer.

Tusentals människor sägs ha deltagit i upploppen i Guangxiprovinsen i helgen, efter att myndigheterna där börjat med en striktare tillämpning av den kinesiska ettbarnspolitiken.

Sedan slutet av 70-talet får stadsbor i Kina bara ha ett barn, bönder kan i vissa fall få ha två barn. Reglerna är till för att minska överbefolkningen i Kina, men trots det är det många som bryter mot regeln och har flera barn.

Höga böter som straff
Myndigheterna i Bobai’s län i Guangxi införde nyligen mycket stränga bötesstraff för par med fler än ett barn, och hotade med tvångssterilisering.
Böterna för de som brutit mot regeln ligger på upp till tio tusen kronor och det motsvarar vad folk i länet i genomsnitt tjänar på tio år. Invånarna har även rapporterat att myndigheterna har konfiskerat boskap och slagit sönder hus för de som inte kunnat betala.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters och den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua attackerade invånarna myndighetspersoner, brände bilar och förstörde byggnader.

Polis stoppade protesterna
Så många som 50 000 personer deltog i protesterna mot ettbarnspolitiken, enligt pressuppgifter från Hongkong. Protesterna krossades med hjälp av beväpnad polis, men det är inte känt hur många som skadats.

För att hindra att upploppen sprider sig har myndigheterna i området nu skickat ut över 4 000 tjänstemän till 28 städer för att försöka tona ner motståndet mot de lokala familjeplaneringsmyndigheterna.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".