Krånglig byråkrati hämmar lantbruket

Byråkrati och pappersarbete hämmar det svenska lantbruket. Det hävdar LRF i en rapport som presenteras idag. Organisationen anser att byråkratin skulle kunna minskas med 40 procent.

Henrik Svensson är lantbrukare i Labbarp utanför Bankeryd i Småland och han ägnar en hel del tid åt pappersarbete.

– Vissa dubbelarbeten, som att bokföra djuren på olika ställen, borde kunna ske på ett enklare sätt. När man ska ha reda på vad som gäller borde man kunna vända sig till ett ställe och inte hålla på att söka på en massa olika håll, säger Henrik Svensson.

Pappersarbetet för lantbruket är omfattande. Till skillnad mot många andra företag så handlar det mycket om en snårig EU-byråkrati kring stödansökningar och om dokumentation av olika slag kring djur. Till det kommer miljö, byggfrågor och kanske personalfrågor.

LRF har tillfrågat närmare 4000 lantbrukare om byråkratin och drar slutsatsen att den i vart tredje fall hindrar en tillväxt.

– Flera upplever att det är osäkert, säger Lars Göran Pettersson, ordförande för LRF.

– Man vet inte hur reglerna är och hur de ska tolkas. Man vet inte hur sanktionssystemen är. Det är en allmän osäkerhet kring detta.

En enda myndighet
Jordbruksverket har redan inlett ett arbete med att minska krånglet. Men LRF vill gå längre och kräver bland annat ett stopp för nya pålagor om inte gamla tas bort, en konsekvensbeskrivning av alla nya regler som också tidsbegränsas för att kunna utvärderas efter ett tag.

Dessutom vill LRF ha en enda myndighet där all information samlas och dit alla ansökningar kan lämnas samtidigt.

Men det rör sig också om stora stödpengar och känsliga områden som djur och miljö. Frågan är om inte lantbruket måste acceptera både hårda och många regler? Det tycker inte LRF.

– Vi kan klara det här med betydligt färre regler och mindre byråkrati och ändå ha kvar den höga säkerheten och kontrollen kring det här, säger Lars Göran Pettersson, ordförande för LRF.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".