Jonas Hafström, ny USA-ambassadör.

Bildt försvarar ambassadörsutnämning

Regeringen utnämnde i dag den nuvarande Thailands-ambassadören Jonas Hafström till ny ambassadör i Washington, en omdiskuterad utnämning som utrikesministern försvarar.

Utnämningen av Jonas Hafström som ny ambassadör i Washington har redan tidigare varit omdiskuterad. Dels som exempel på att regeringen inte gör som den sagt och står för en ny utnämningspolitik, men också för att Hafström både är utrikesminister Carl Bildts vän och tidigare nära medarbetare. Tjänsten har heller inte utannonserats på utrikesdepartementet, vilket Bildt försvarar.

– Vad gäller de allra tyngsta tjänsterna i utrikesfövaltningen så blir det i praktiken så att det är en tre, fyra, kanske fem personer som kommer ifråga.  Och de anmäler sitt intresse i alla fall. Så det är ett informellt ansökningsförfarande eller ett intresseanmälansförfarande när det gäller sådana tjänster, säger Carl Bildt.

Men Jonas Hafströms tjänst som han nu lämnar i Bangkok, den utannonserades?

– Just det. Den utannonseras. Den ligger kanske inte i samma kategori som de här nyckeltjänsterna. Där är det ett något vidare ansökningsförfarande.

Vad säger du om att Jonas Hafström är en före detta mycket nära medarbetare till dig, kanske till och med en nära vän?

– Absolut. Han har varit en medarbetare till mig. Han har också varit medarbetare till Sveriges statsminister under det skede där vi hade EU-förhandlingarna. Han är en mycket kvalificerad ambassadör.

Så han har inte fått jobbet för att han är en gammal medarbetare och kompis till dig?

– Jag ger inte denna intervju till dig för att jag tycker att du är en schysst man.

När Carl Bildt talar om att Hafström arbetat åt en tidigare statsminister, så är det just Carl Bildt själv som avses. Men det finns ett samband till mellan Bildt och Hafström. År 2001 var Jonas Hafström styrelseledamot i Vostok Nafta, ett företag som Bildt hade optioner i. optioner, somhan sedan sålde för nära fem miljoner kronor. När Hafström satt i styrelsen för Vostok Nafta var CarlBildt, då riksadagsman, styrelseledanmot för Vostok Naftas ägare Lundin Oil. Idag är Bildts minnesbild oklar på den här punkten.

– Inte samtidigt vad jag vet.

Du satt i Lundin Oil:s styrelse samtidigt som Jonas Hafström satt i Vostok Naftas styrelse. Vad betyder det?

– Det är möjligt, men jag har inget minne av det. måste jag medge.

Så det betyder ingenting?

– Nej, säger utrikesminister Carl Bildt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".