Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen ny lag om avlyssning i år

Det blir ingen uppgörelse över blockgränsen om regeringens förslag att Försvarets radioanstalt, FRA, ska få avlyssna trådbunden internet- och teletrafik i Sverige.

Socialdemokraterna har brutit förhandlingarna och kommer att rösta nej till det omstridda förslaget med motiveringen att det inte ger tillräckligt skydd för kränkningar av den personliga integriteten.

Förslaget om en ny, teknikneutral, lagstiftning som skulle ge FRA möjlighet att lyssna på trådbunden trafik, datorer och mobiltelefoner har fått hård kritik, även sedan det passerat granskningen i lagrådet, framför allt för att inte innehålla ett tillräckligt skydd för den personliga integriteten.

Bodström skyller på regeringen
Socialdemokraternas tidigare justitieminister Thomas Bodström vill ha en teknikneutral lag. Det är ett svenskt nationellt säkerhetsintresse, men skyller regeringen för att det inte blir någon uppgörelse nu.
Enligt Bodström är regeringen inte alls beredd att tillmötesgå de krav som socialdemokraterna ställt, till exempel att en civil domstol ska kunna avgöra vem och vad som ska avlyssnas.

- Vi vill i alla  fall ordentligt utreda den saken. Därför att annars riskerar man att ha två parallella system. SÄPO kan då till exempel gå via vanlig domstol för misstänkta terrorister, eller via FRA för misstänkta personer. Egentligen samma ärende.

- Vi vill undvika den typen av parallella system och därför ville vi att det i vart fall skulle göras en ordentlig utredning av det, säger Thomas Bodström.

Kommer upp igen nästa år
I praktiken kommer nu lagförslaget att bordläggas i ett år och tas sen upp på nytt i riksdagen. Socialdemokraterna, som idag anklagade regeringen för att köra med dubbel agenda och en förhandlare utan mandat, hoppas att det kan bli nya förhandlingar som går i deras riktning om ett år.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var hård i sin kritik idag av socialdemokraternas agerande i den här frågan.
- Vi har ju utvecklat det förslag som socialdemokratin en gång kom till mig för att försöka få ett stöd för, just enbart nästan utifrån integritetsperspektiv och tillfört en lång rad integritetsspärrar.

- Jag vill bara påpeka att det förekommit försvarsunderrättelseverksamhet under nära nog hela efterkrigstiden, under en lång rad socialdemokratiska statsministrar, utan att det varit reglerat över huvud taget.

- Nu får vi en reglering, nu får vi integritetsskydd. Då orkar inte socialdemokratin längre. Det är en ny typ av socialdemokrati vi ser som inte orkar ta ansvar för långsiktiga viktiga beslut för vårt land, säger Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".