Renovering av Skandialägenheter i rätten

I hovrätten förhördes idag Skandias förre personaldirektör Ola Ramstedt. Det handlade om lyxrenoveringarna i lägenheter som ägdes av Skandia. 

Frågan var vem som bestämde rubriken på fakturan för dom 17,6 miljoner som renoveringarna kostade.
Rubriken var Ombyggnad S44 plan 6, vilket fick kostnaderna att se ut som om det gällde ombyggnader av Skandias huvudkontor. Kammaråklagare Peter Nilsson läste högt ur polisens förhör med Ola Ramstedt.

- Då säger du längst ner på sidan  80.
- Det står antecknat så här:  - Ja alltså jag har ju ett minne av att jag givit någonting mera än det bara är koncernen och det kan mycket väl vara den här texten som står ombyggnation och då vill jag säga Ombyggnation S44 plan 6 , någonting annat kan jag inte påminna mig om.

Och åklagaren fortsatte att läsa i polisförhören.

- Då frågar förhörsledaren: Och vad är det som klickar till?
- Ramstedt: Själva rubriken Ombyggnation av S44 plan 6.
- Förhörsledaren: Har du nu minne av att du kan ha skrivit upp den alltså?
- Ramstedt ja alltså jag säger det.

Men Ola Ramstedt, pressad av åklagarens frågor, säger i dag att han inte hade något med rubriken på fakturan att göra. Att han i polisförhören sagt något helt annat berodde på att han hotades med frihetsberövande, sa han i hovrätten i dag.

Lyxrenovering för direktörer

Samlingsfakturan som det handlar om var renoveringar av nio lägenheter i Skandias fastigheter. Den större delen handlade om lyxrenoveringar, där Ramstedt själv och andra Skandiadirektörer bodde och renoveringarna skulle lägenhetsinnehavarna till största delen själva stå för.

Enligt åklagaren fifflades kostnaderna undan just genom att ge fakturan rubriken ”Ombyggnader av S44 plan 6”, vilket fick det att se ut som om det gällde ombyggnader på Skandias huvudkontor på Sveavägen 44.

Ola Ramstedt ville i dag inte svara på några frågor utanför rättssalen,  men hans advokat Hans Strandberg säger att Ramstedt själv inte kände till vem som satte rubriken på fakturan.
-       Det här med S44 plan 6 den rubriken har han aldrig använt sig av själv.

Hur kan det komma sig att Ola Ramstedt inte reagerade när han skrev på den här fakturan på drygt 17 miljoner kronor?

- Han trodde inte det hade med lägenhetsrenoveringar att göra. Han uppfattade ju att det var frågan om den stora ombyggnationen som pågick och så var ju den fakturan rubricerad också.

Skrev han på någonting som han inte visste vad det var?

- Nä den kommer ifrån dotterbolaget och Ulf Spång finns inte där. Det är en internfaktura.
- Han menar att så här går det till och det tror jag att så går det säkert till i väldigt många stora bolag.

17,6 miljoner kronor?

- Ja men i ett bolag som omsätter många, många miljarder. Skulle det visa sig att det är någonting fel i detta så rättas det ju lätt till mellan de här koncernbolagen. Så det är inga konstigheter, säger Hans Strandberg. 

Sören Granath
 soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".