Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvångsvård ofta mot barnens vilja

I en kommande doktorsavhandling vid Lunds universitet slås det fast att barns intressen inte tas tillvara på ett tillfredsställande sätt i svenska domstolar. 480 barns ärenden har undersökts och granskningen visar att ofta fattas beslut om tvångsvård utan att barnens egna önskemål kommit fram i rätten.
Charlie, 18 år, är en av dem som slussats runt mellan olika instanser. – Vill man inte ha vård får man ta det ändå. Om man själv skulle få ha någonting att säga till om, så hade det kanske lett till någonting bättre. Men det har jag inte hört att det har hänt en enda gång av de jag känner som har haft kontakt med socialen, säger Charlie. Vi träffas på en bullrig restaurang som är Charlies favoritkrog. Under hela intervjun sitter hon och tittar ner i golvet. På bordet framför sig har hon lagt sin vårdplanering från socialtjänsten. I en gul plastmapp finns hennes liv från de senaste åren. Allt från tvångsinstitutioner och familjehem till utslussningslägenhet, och det är inte något av dem som har fungerat särskilt bra. Beslut som fattas över hennes huvud Nu bor hon tillfälligt hos sin mamma. Hon är van vid att beslut ideligen fattats ovanför hennes huvud, och att bli runtslussad sätter djupa spår. – Man blir helt isolerad i sig själv och man kan inte göra någonting, man blir förstörd på de där ställena faktiskt. Det leder inte till någonting. Önskemålen går inte vidare Forskaren Titti Mattsson vid Lunds universitet har undersökt 480 barns domar angående LVU-placering, alltså tvångsplacering av barn som kanske missbrukar, eller vistas i olämpliga miljöer. Hon har bland annat kommit fram till att även om barnen i 70 procent av fallen berättar om hur de vill vårdas framkommer det bara i 29 procent av av fallen. De ungas uppgifter framförs inte – Vissa uppgifter kanske inte anses vara så viktiga av ställföreträdaren, det kan vara så att ställföreträdaren eller socialnämnden betonar vissa uppgifter och inte andra. Ställföreträdaren kan välja att helt enkelt inte framföra vissa uppgifter av taktiska skäl, säger forskaren Titti Mattsson. I 90 procent av fallen fattas beslut om tvångsvård, trots att över hälften av barnen motsätter sig detta, och i många fall hör rätten inte barnen överhuvudtaget utan går enbart på vad barnens ombud berättar.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".